Na vrh

OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA BITKE ZA FOČANSKU

Prije 26. godine u naselju Hotonj vođena je jedna od najznačajnijih bitaka za odbranu slobodnih vogošćanskih teritorija i grada Sarajeva. Hrabri branioci Hotonja i drugih jedinica spriječili su agresora u namjeri da zauzme linije branitelja u dijelu tadašnje Fočanske ulice. Tog dana za odbranu slobodne teritorije Vogošće svoje živote su dali: Bešlija Rašid, Šehović Sedin, Avdić Nusret, Džano Safet, Čengić Adnan i Pintarić Krešimir. Taj  19. oktobar 1992. godine neće biti zaboravljen jer živi svjedoci prošlosti sjećanja prenose mlađim generacijama, a nijemi svjedok – spomen obilježje podignuto u ovoj herojskoj ulici, opominje da se nikad više zlo ne ponovi.. Bitka za Fočansku je i jedan od datuma koji je uvršten u kalendar obilježavanja najznačajnijih bitaka u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992.-1995. godina.

Delegaciju Općine Vogošća predvodio je načelnik Edin Smajić. Govoreći o dešavanju te 1992. godine načelnik je kazao da je „prije 26 godina jedan mali boj hrabrih ljudi je formirao liniju i držao je hrabro. U oktobru je agresor pokušao da zauzme taj prostor s ciljem da se zauzme dio slobodne vogošćanske teritorije i ugroze ulaz u naselja Barice i Ugorsko. Hrabrost, samopouzdanje i opredjeljenost na pravoj strani učinila je da do toga ne dođe. Hrabrošću je odbranjena Fočanska a našim borcima dugujemo i poštovanje i sjećanje“.

Organizator obilježavanja ove važne 26. godišnjice bilo je Udruženje demobilisanih boraca Općine Vogošća. Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti poginulim braniteljima Fočanske ulice u prostorijama OŠ „Izet Šabić“ održana je prigodna akademija koju su pripremili učenici ove škole.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana