Na vrh

Općina Vogošća se bratimila sa općinom Čekmekoj iz Istanbula

Delegacija općine Vogošća, predvođena Općinskim načelnikom Edinom Smajićem boravila je od 14. do 16. novembra u istanbulskoj općini Čekmekoj sa kojom je, tom prilikom potpisan i sporazum o bratimljenju između ove dvije općine.

Općina Čekmekoj je smještena u azijskom dijelu Istanbula i broji oko 250.000 stanovnika. Iako je administrativno jedna od najmlađih općina u Republici Turskoj već su se pokazali kao lider u mnogim oblastima. Posjeta delegacije općine Vogošća bila je prilika i da se naši predstavnici upoznaju sa dobrim praksama turske općine.

Obje strane su izrazile i želju i spremnost da se što prije krene u realizaciju projekata zacrtanih ovim sporazumom i u prirpemi je nacrt projekata koje bi u okviru ove saradnje trebalo realizovati u toku 2017.godine. A već do kraja ove godine bi trebala u Vogošći biti postavljena izložba pripremana u općini Čekmekoj.

Saradnja će se, kako je rečeno, odvijati u oblasti izgradnje infrastrukture, jačanja kulturnih i tradicijskih veza, kao i otvaranje kanala za saradnju u svakoj oblasti u kojoj je to moguće. Pomenuto je i nekoliko vrlo konkretnih projekata čija se realizacija očekuje tokom 2017.godine.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana