Na vrh

Potpisan Ugovor o izgradnji centralnih spomen-nišana na šehidskim mezarjima Kobilja Glava, Ugorsko i Svrake

Općina Vogošća i Fond Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen obilježja žrtava genocida – Fond memorijala potpisali su danas Ugovor za izgradnju centralnih spomen nišana na šehidskim mezarjima Kobilja Glava, Ugorsko i Svrake. Ugovor su potpisali Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća i Suad Zijadić, direktor Fonda.

Veliki nišani predviđeni su kao centralno spomen obilježje na kojem se polaže cvijeće prilikom obilježavanja značajnih datuma. Na ovaj način biće upotpunjeni ovi kompleksi mezarja u kojima su ukopani šehidi.

Nosilac aktivnosti na realizaciji projekta (što podrazumijeva izradu projekta, izbor izvođača, nadzor i sve druge aktivnosti) biće Fond memorijala. Vrijednost radova je oko 8.000 KM, a zajednički će ih finansirati Fond memorijala i Općina Vogošća sa po 4.000 KM.

Mnoštvo je i drugih projekata, osim spomen obilježja, na kojima su Općina Vogošća i Fond memorijala tokom ovih 17 godina sarađivali, a sve u cilju da istina o herojskoj borbi i odbrani Bosne i Hercegovine ne budu zaboravljeni.

„Samo pravilno prezentiranje našoj djeci i generacijama koje dolaze omogućiće da ta bosansko-hercegovačka paradigma, unatoč neistinama o Bosni i Hercegovini, ostanu vrijednost bh društva i zabilježeni na pravilan način za historiju“, istakao je načelnik Smajić prilikom današnjeg potpisivanja.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana