Na vrh

U općini Vogošća u 2016.godini realizirani značajni projekti iz oblasti komunalne infrastrukture

Danas je u Općini Vogošća održana press konferencija na kojoj su mediji obavješteni o projektima koje je Općina Vogošća realizovala u 2016.godini. Prisutnim medijima obratili su se Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća, i Fetah Kadrić, pomoćnik načelnika Službe za komunalne, poslove MZ i zajedničke poslove.

Sa krajem septembra mjeseca prihodi u Budžetu Općine Vogošća realizovani su u iznosu od 10.003.000,00 KM što iznosi oko 77% ukupnog Budžeta, odnosno 2% više od onoga što je i planirano do kraja trećeg kvartala. Time je omogućeno da Općina Vogošća redovno izmiruje sve svoje finansijske obaveze za tekuće troškove i finansiranje projekata. Efikasnom racionalizacijom omogućeno je da se u ovoj godini povećaju izdvajanja namijenjena stipendiranju učenika i podršci sportskim klubovima. Urađeno je i jako puno na izgradnji komunalne infrastrukture iako je veliki broj klizišta limitirajući faktor za Općinu Vogošća na ovom polju.

Sanacija klizišta je preduslov za sve ostale komunalne projekte, rekao je načelnik Općine Vogošća Edin Smajić i istakao: “Moram reći da smo i ove godine, kao i prethodnih, postigli značajne rezultate u projektima saniranja klizišta. Samo u 2016.godini sanirano je osam klizišta a ovih dana krenulo se sa projektom sanacije još dva u naselju Kamenica. Jedan od najznačajnijih je projekat sanacije klizišta Tihovići sa izgradnjom kanalizacije, vrijedan oko 600.000,00 KM, koji je nakon tri godine rada završen prije nekoliko dana”.

Sanacija klizišta i projekti deminiranja koji su takođe značajno realizovani u 2016.godini, omogućavaju da se krene u realizaciju i ostalih infrastrukturnih projekata: izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, asfaltiranje puteva, izgradnja rasvjete… Tokom ove godine realizovan je niz ovih projekata a pomoćnik načelnika Fetah Kadrić istakao je neke kojima se rješavaju višedecenijski problem građana Vogošće: “Konačno je izgrađena kanalizaciona mreža u naselju Tihovići, i dijelu naselja Hotonj a u toku je realizacija projekta izgradnje vodovodne mreže u naselju Gornja Jošanica I, vrijedan 310.000,00 KM, čime će konačno biti riješeno pitanje vodosnabdjevanja stanovnika naselja Kremeš”.

Realizacija značajnih projekata nastaviće se i u narednom periodu. Već su potpisani Ugovori sa izvođačima, obezbjeđeno je finansiranje i ako vremenski uslovi budu povoljni brojni projekti biće završeni do kraja ove godine.

“Mislim da se u ovoj godini Općina Vogošća vratila na onu trasu koju smo imali u periodu do 2014.godine, trasu razvoja i značajnog ulaganja u komunalnu infrastrukturu i da ćemo tim putem nastaviti i u narednom periodu” istakao je načelnik Smajić na kraju današnje press konferencije.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana