Na vrh

Zajedničkom saradnjom poboljšati vodosnabdijevanje padinskog dijela naselja Svrake

U kabinetu Općinskog načelnika Edina Smajića je potpisan Sporazum o sufinansiranju proširenja kapaciteta loklanog vodovoda zahvatom vrela u potezu “Žgujevac”. Sporazum su potpisli načelnik Smajić i Ekrem Piknjač, predsjednik odbora za gazdovanje i upravljanje lokalnim vodovodom u MZ Svrake. Sporazumom je predviđeno da Općina Vogošća sufinansira I fazu projekta u iznosu od 3.500,00 KM, dok će odbor za gazdovanje i upravljanje lokalnim vodovodom u MZ Svrake, obezbjediti materijalno tehnička sredstva i radnu snagu.

“Područje općine Vogošća je pokriveno sa 30% lokalnim vodovodima. I ako nije naša nadležnost, Općina Vogošća već godima finansira sisteme lokalnih vodovoda. Za 6 lokalnih vodovoda izdvajamo sredstva za analizu higijenske ispravnosti vode kao i nabavku rezidualnog hlora. U ljetnom period dobar dio tih vodovoda snabdijevamo putem cisternih kao bi stanovništvo imalo vodu. Zakonom je predviđeno da loklani vodovodi imaju odbore za gazdovanje i uparavljanje, a današnjim potpisivanjem sporazuma mi pomažemo da se popravi stanje vodosnabdijevanja u naselju Svrake. I u ovoj godi Općina Vogošća je izdvojila značajna sredstva sa sufinansiranje ovakvih sporazuma” istakao je načelnik Smajić.

Prema riječima predsjednika odbora Ekrema Piknjača, riječ je o jednom od najstarijih lokalnih vodovoda koji je napravljen 70 -tih godina i preko kojeg se snabdijeva padinski dio naselja Svrake.

Općina Vogošća pored pomoći koju pruža odborima za gazdovanje i upravljanje loklanim vodovodima, paralelno sa KJKP ”Vodovod i kanalizacija” Sarajevo vodi značajne projekte u rješavanju i poboljšanju vodosnabdijevanja na području cijele općine Vogošća

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana