Na vrh

AMEL TUKA SVEČANO OTVORIO ATLETSKU STAZU U VOGOŠĆI

Nakon tromjesečnog rada, uređenja i markacije atletske staze, danas jesimbolično na World Run Day, koji se obilježava širom svijeta zvanično otvorena atletska staza na stadionu “Hakija Mršo” u Vogošći.

Atletsku stazu svečano su otvorili Amel Tuka, najbolji atletičar u historiji Bosne i Hercegovine zajedno sa Ministrom kulture i sporta KS Kenanon Alikadićem i načelnikom Općine Vogošća Edinom Smajićem.

Nakon simboličnog Kruga za zdravlje i svečanosti otvaranja atletske staze prisutnima su se obratili Edin Smajić, Amel Tuka i Kenan Alikadić.

U svom obraćanju načelnik Smajić je zahvalio Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo na obezbjeđenju finansijskih sredstava kako bi se ovaj projekat završio. Najavio  je da ce se nastaviti sa obezbjeđenjem rekvizita i dugih sadržaja koji će omogučiti da veliki potencijal u atletici koji ima Vogošća doživi katarzu i da se postižu oni rezultati koji će promovisati kako Vogošću tako i Bosnu i Hercegovinu.

Amel Tuka se također obrati prisutnima “ Presretan sam zbog ovog događaja. Staza je vrhunski napravljena, kao staze u Zenici i Italiji gdje ja treniram. Zahvaljujem se svma koji su omogućili da mladi atletičari imaju gdje trenirati. Nako izgradnje nekog sportskog objekta za par godina stignu i razultati. Vjerujem da će vogošćanski atletičari početi postizati vrhunske rezultata i na taj način biti ambasadori svoje Općine i Bosne I Hercegovine” istakao je Tuka. Također je obecao da će kada god bude imao vremena doći da trenira u Vogošći.

U svom obraćanju Ministar Alikadić je istakao “ jedan kontinuiran sistemski rad je doveo do toga da danas imamo vrhunsku atletsku stazu koja će biti na raspolaganju ne samo atletičarima nego i ostalim sportskim klubovima”. Naveo je da će atletsku stazu u Vogošći koristiti i klubovi iz regiona.

Ukupna vrijednost rekonstrukcije atletske staze na stadionu “Hakija Mršo” u Vogošći iznosi 701.972,24 KM. Sredstva su obezbjedili Ministarstvo kulture i sporta KS i Općina Vogošća.

Rekonstrukcija atletske staze na stadionu “Hakija Mršo” u Vogošći podrazumjevala je skidanje postojeće betonske podloge, postavljanje dranaže, nivelisanje i asfaltiranje staze, uređenje odvodnog kanala, postavljanje rešetki na odvodnom kanalu i postavljanje ivičnjaka. Kao i postavljanje i bojenje tartana na svim površinama i iscrtavanje linija.

Radove je izvodila grupa izvođaća – Konzorcij kojeg su činili “Mibral” d.o.o. Sarajevo i “Top-sport” d.o.o. Bijeljina.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana