Na vrh

Apel građanima da budu oprezni kod proljetnih čišćenja

Zbog velikog broja požara apelujemo na građane da povećaju oprez pri spaljivanju korova. Budući da su u toku radovi na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, te spaljivanju korova, suhe trave i ostalog niskog rastinja, a kako su tokom prethodnog mjeseca evidentirani brojni požari na otvorenim prostorima (radi se o požarima suhe trave i rastinja na poljoprivrednim površinama), apelujemo i pozivamo sve građane da obrate posebnu pažnju pri rukovanju vatrom ili lako zapaljivim predmetima i tvarima koji bi mogli izazvati požare s težim posljedicama, te da savjesnim ponašanjem takve posljedice izbjegnu.

 

Posebno podsjećamo na sljedeće:

  • svako loženje vatre, spaljivanje korova, trave i slično, u predstojećem periodu poljoprivrednih radova može se vršiti samo na propisno utvrđenim mjestima uz obavezno prisustvo onih koji lože vatru;
  • osobe koje su izvršile spaljivanje korova ili loženje vatre na otvorenom prostoru  dužne su mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti pogasiti,
  • zabranjeno je spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme  vjetra i noću.

 

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na tel. broj 123, policiju na tel. broj 122 ili Operativni centar civilne zaštite na telefon 121.

Napominjemo građane, ako usljed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu  štetu  ili  opasnost za ljudske živote, da su za to u skladu sa Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine (,, Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine”, br. 36/03, 37/03, 21/04, 69/04, 18/05, 42/10 i 42/11) predviđene sankcije (kazne zatvora i novčane kazne).

Apelujemo na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike da se pridržavaju zakonskih odredbi, ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavaju prirodu i okoliš, jer Vaša  mala nepažnja može imati velike posljedice.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana