Na vrh

Bacanjem 62 ruže Vogošćani se prisjetili nestalih sugrađana

Tradicionalnim bacanjem 62 ruže u rijeku Bosnu s mosta u naselju Svrake, porodice nestalih su se prisjetili 62 nestala mještana Vogošće koji su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu odvedeni u nepoznatom pravcu iz vogošćanskog logora “Planjina kuća” u Semizovcu.

Tim je povodom danas u organizaciji Udruženja “Porodice nestalih Općine Vogošća” održan godišnji skup porodica nestalih s područja općine Vogošća. Centralna manifestacija je održana ispred spomen obilježja šehidima i poginulim borcima mjesnih zajednica Semizovac, Svrake i Gora.                                                                                                             

Nakon polaganja cvijeća prisutne je pozdravila predsjednica pomenutog Udruženja Ema Čekić, uputivši apel svima koji nešto znaju o nestalim Vogošćanima da kažu gdje su kako bi njihove porodice mogle da ih dostojanstveno ukopaju. Jer ni nakon 24 godine nije izgubljena nada da će biti pronađena njihova tijela.

Prisutne je pozdravio i načelnik Općine Vogošća Edin Smajić, istaknuvši da su resursi Općine Vogošća u potpunosti na raspolaganju Udruženju porodica nestalih općine Vogošća u cilju rasvjetljavanja ovih zločina i pronalaska nestalih. Općina Vogošća je spremna dati novčana sredstva za svaku informaciju koja će dovesti do pronalaska nestalih Vogošćana. kako bi bili dostojanstveno sahranjeni a njihove duše našle smiraj.

Na kraju skupa su učenici OŠ “Porodice ef. Ramić” iz Semizovca Adna Omeragić, Nedim Šehović, Saira Dervišević i Amina Ahmić pročitali literarne radove o temi “Nestali nisu zaboravljeni”.

 

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana