Na vrh

Bazen u Vogošći će biti otvoren tokom ljeta

Na osnovu Zaključka kojim je Općinsko vijeće Vogošća na svojoj sjednici od 22.06.2020.godine jednoglasno dalo saglasnost JU KSC Vogošća da uzme pod zakup prostor bazena u WOG centru i stavi ga u funkciju, danas (24.06.2020.godine) je potpisan ugovor između JU KSC Vogošća i vlasnika prostora u kojem se bazen nalazi, firme „Hayat“ d.o.o.

Ugovor je potpisan u prostoru Općine Vogošća i u prisustvu Općinskog načelnika Edina Smajića koji je tom prilikom istakao da se na ovaj način realizuju dugogodišnji napori općinske administracije da se ovaj bazen stavi u funkciju, ali da su se tek sada stekli uslovi da se to uradi zahvaljujući razumjevanju, prije svega, aktuelnog Ministra kulture i sporta Kenana Alikadića koji se aktivno uključio u uvjeravanje i drugih institucija da imaju interesa u spremnosti da podrže funkcioniranje ovog bazena.

Podsjetimo, prije agresije se na tom mjestu nalazio otvoreni bazen, ali on je dugo prije prvih ratnih dejstava, još 1982.godine zatvoren zbog nerentabilnosti i taj prostor je tokom prvih poratnih godina bio neuređen i predstavljao je potencijalno leglo zaraze.

Kada se firma „Hayat“ pojavila sa idejom da na tom prostoru gradi poslovni objekat zajednički se došlo do prijedloga da se u okviru tog objekta napravi i zatvoreni, poluolimpijski bazen. Netačni su navodi da je to bila bilo kakva ugovorna obaveza ili uslov za dobijanje prostora. Bazen je zaista i napravljen, ali je nakon nekoliko godina rada vlasnik bazena isti zatvori uz obrazloženje da bazen ne može funkcionisati isključivo na komercijalnim osnovama i da godišnje pravi gubitke od nekoliko stotina hiljada maraka i bez podrške institucija države ne može opstati.

Općina Vogošća je tada uradila elaborat o isplativosti preuzimanja bazena i potvrdili su se navodi vlasnika. Savremeni standardi održavanja kvaliteta vode u bazenu i bezbjednosti korisnika su takvi da iziskuju izuzetno visoka sredstva koja sama Općina Vogošća nije mogla obezbijediti. Komparativnom metodom je utvrđeno kako nigdje u okruženju, pa ni u Evropi, bazeni takvog tipa ne mogu opstati samo na komercijalnim osnovama.

Tada su otvoreni razgovori sa susjednim općinama i kantonalnim ministarstvima koja bi po osnovu svog djelokruga trebala biti zainteresovana za stavljanje ovog bazena u funkciju, ali Općina Vogošća nije naišla na odgovor kakav je očekivala. Sada su se stekli uslovi da se ovaj projekat realizuje i gazdovanje nad bazenom preuzima JU KSC Vogošća koji na ovaj način, pod veoma povoljnim uslovima, obogaćuje svoje sadržaje. A v.d. direktora JU KSC Vogošća Elvir Kituša je već najavio brojne projekte koji će se realizirati na bazenu.

Već su urađene i sve potrebne tehničke predradnje kako bi se bazen mogao pustiti u funkciju već tokom ovog ljeta. Kao okvirni datum za svečano otvaranje pominje se 25.07.2020.godine.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana