Na vrh

DAN ŠEHIDA: DELEGACIJE OPĆINE VOGOŠĆA ODAJU POČAST ŠEHIDIMA

Imajući u vidu trenutnu situaciju zbog koronavirusa i zabranu okupljanja, drugi dan Ramazanskog bajrama, Dan šehida, biće dostojanstveno obilježen u ponedjeljak, 25. maja  prema već utvrđenom protokolu. Četiri delegacije, koje čine predstavnici Koordinacije boračkih udruženja i Općine Vogošća, odaće počast naboljim sinovima, koji su položili svoje živote u odbrani BiH od agresije, kazala je predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Općine Vogošća Kada Balta te obrazložila protokol na sljedeći način:

I delegacija :

8:00h – mezaristan Tihovići, gdje je planirano i i učenje Jasina. Nakon toga delegacija obilazi mezarje u Svrakama (dva mezarja), u 9:30h u Misoči, 10:00h Stari Ilijaš, 10:30h Lješevo, 11:00h Brezi i 11:30h u Brezi II, (također na svim mezarjima biće proučen  Jasin).

II delegacija:

(delegacija obilazi i sva značajna mjesta  vezana za obilježavanje i godišnjice stradanja mještana naselja “Krše”)

– 11:00h okupljanje ispred džamije Ugorsko

Delegacija će u znak sjećanja na šehide proučiti Fatihu i položiti cvijeće na: spomen obilježje kod Šabanove kuće, spomen obilježje Remzije Veje, mezaristan kod Kadrića kuće, spomen ploče kod džamije Ugorsko, mezarje Ugorsko, Barica, Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima u Vogošći, spomen ploču na stadionu “Hakija Mršo”, spomen ploču na OŠ “Zahid Baručija”

– 13:15h spomen obilježje u naselju Krše

III delegacija:

9:00h – dva mezarja u naselju Kobilja Glava, Orlić, Kovači, Vrbanjuša, Lav i pomoćni stadion

IV delegacija:

Olovo – Solun

Prema riječima Kade Balta, literarni radovi učenika OŠ “Mirsad Prnjavorac” i “Zahid Baručija” o temi „Bitka za Krše”, za koje je predviđena i novčana nagrada, objavljuju se na internet stranici škola.  U sklopu obilježavanja Dana šehida u džamijama u Vogošći biće poklonjene Hatma dove. Balta je također podsjetila da su mjere koje se provode u cilju sprječavanja širenja pandemije, razlog zašto ove godine u povodu Dana šehida neće biti masovnog okupljanja kao ni organizovanog prevoza. “Obilježavanje Dana šehida svojevrsna je poruka i budućim generacijama da čuvaju sjećanje na one koji su dali živote za naše danas”, poručija je Balta.

Članak je preuzet sa web stranice RTV Vogošća

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana