Na vrh

Deminirane Dužice i Dolovi u MZ Gora

U MZ Gora od mina i drugih neeksplodiranih ubojnih sredstava očišćeno 42.278 m²

 

Na području MZ Gora izvršena je primopredaja deminerskog projekta ”Gora – Dolovi” (ID 13654), između deminerskog tima OS BiH kao izvođača operacija čišćenja, odnosno deminiranja i Općine Vogošća kao krajnjeg korisnika.

Radovi na deminiranju ovog projeka čija ukupna površina iznosi 42.278 m², započeti su 01.12.2014. godine, gdje je pronađeno i uništeno 99 protivpješadijskih mina i 22 komada različitih neeksplodiranih sredstava.

O koliko teškom zadatku za deminiranje se radi govori i sama činjenica o broju pronađenih minskoeksplozivnih sredstava i opasnsti koja je prijetila građanima.

Ovim putem želimo da skrenemo pažnju građanima da se strogo pridržavaju minskih znakova kojima su obilježena rizična područja, kao i upozorenja koja daju strukture zaštite i spašavanja i demineri koji izvode operacije deminiranja.

O svakom pronalasku neeksplodiranih ubojnih sredstava treba da se obavijeste civilne zaštita ili policija koji će poduzeti adekvatne mjere na uklanjanju i bezbjednom otklanjanju opasnosti po građane.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana