Na vrh

Deset poljoprivrednika sa područja općine Vogošća potpisalo ugovore za sufinansiranje nabavke steonih junica

U mjesecu august je Udruženje poljoprivrednika Vogošća u saradnji sa Općinom Vogošća raspisalo Javni poziv za dodjelu visoko steonih grla krupne stoke putem sufinansiranja na području općine Vogošća. Pravo na prijavu su imale sve osobe sa područja općine Vogošća koje se bave uzgojem grla krupne stoke i ne posjeduju više od pet grla krupne stoke.

Danas  je deset poljoprivrednika koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava Općine Vogošća potpisalo ugovore o dodjeli steonih junica, a koji su ispunili uslove Javnog poziva.   Nakon potpisivanja ugovora i uplate sredstava, za dva do tri dana, junice će biti isporučene poljoprivrednicima. Sve junice su visoko steone i vrlo brzo će svi koji su potpisali ugovore imati i telad.

Prema riječima predsjednika Udruženja Muhameda Softića radi se o projektu sufinasiranja gdje korisnici učestvuju sa 30 % a Općina Vogošća preko Udruženja poljoprivrednika Vogošća sa 70%. Vrijednost projekta je oko 36 000 KM, a cilj je povečanje stočnog fonda. U pitanju su visoko kvalitetne junice pasmine Simental.

Jedan od poljoprivrednika koji je potpisao ugovor, Alić Safet se zahvalio Općini Vogošća kao i Udruženju poljoprivrednika Vogošća na pomoći koju pružaju poljoprivrednicima i istakao da se već dugo bavi uzgojem krupne stoke i da će dodjela visoko steone junice pružiti njergovoj porodici bolju egzistenciju

Udruženje poljoprivrednika Vogošća u naredne dvije godine pratit će realizaciju projekta u kojem učestvuje deset stočara, a kojim se nastoji povećati stočni fond na području Općine Vogošća.

 

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana