Na vrh

Dostojanstveno obilježeno staradanje sedam civila na Kobiljoj Glavi

Danas je u organizaciji Udruženja civilnih žrtava rata općine Vogošća obilježena 24 godišnjica od stravičnog masakra nad civilima na Kobiljoj Glavi. Tog 03. juna 1992. godine od  tenkovske granate koja je ispaljena sa agresorskih linija na Poljinama stradalo sedam mještana Kobilje Glave, među kojima i troje djece, dok su brali trešnje. Nastradali su Adela Memeledžija (1978), Fikret Avdagić (1975), Muamer Delalić (1974), Kadir Korman (1955), Vahid Hasanović (1953), Emina Hadrović (1960) i Fatima Hadrović (1949). Tim povodom su Općinski načelnik sa saradnicima, te predstavnici Općine Centar, kao i predstavnici političkih partija, boračkih udruženja, rodbina i prijatelji polaganjem cvijaća i učenjem fatihe odali počast na Spomen obilježju nastradalim civilima Kobilje Glave.

Tokom obracanja načelnik Smajić je istakao da je „agresor ciljano sa tenkovskom granatom sa male udaljenosti ubio 7 naših sugrađana koji su brali trešnje. Od ovog zločina je gore to što zločinci i danas negiraju počinjene zločine pored svih dokaza i govore da se to nije desilo. A najgore je od svega toga je što mi koji smo stradali, koji smo žrtve i koji smo se borili za ovu zemlju podpadamo pod uticaj zaborava“.

Na centralnoj manifestaciji koja je održana ispred Centralnog spomenika civilnim žrtvama rata prisutnima se obartila Amira Mekić, predsjednica Udruženja civilnih žrtava rata općine Vogošća poručivši da svi zločini treba da budu kažnjeni za sva nedjela koja su počinili.

Udruženje civilnih žrtava rata općine Vogošća je dodjelilo zahvalnice i plakete za pruženu pomoć oko uređenja Spomen obilježja ubijenim civilima na Kobiljoj Glavi. Plakete kao poseban dar zahvalnosti su dobili Općinski načelnik Edin Smajić i predsjedavajući Općinskog vijeća Centar doc. dr. Nedžad Ajnadžić, dok su Zahvalnice dobili Zijad Kadrić pomoćnik načelnika Općine Vogošća za BIZ, Omer Hadrović predsjednik Udruženja „Haber“ i Dževad Bečirević načelnik Općine Centar.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana