Na vrh

Drugi o nama – CIVILNA ZAŠTITA OPĆINE VOGOŠĆA: U PERIODU SMO INTENZVNIH KIŠNIH PADAVINA ALI OPASNOSTI OD KLIZANJA TLA NEMA

Među aktivnostima koje provodi Služba civilne zaštite (CZ) Općine Vogošća jesu obilasci i provjera lokaliteta koji su okarakterisani kao klizišta ili potencijalna područja u kojima se može dogoditi klizanje tla. S obzirom da se nalazimo u periodu intenzivnih kišnih padavina, nema razloga za zabrinutost , kazali su iz Civilne zaštite Općine Vogošća.

Prema riječima Nermina Hajre, pomoćnika načelnika Općine Vogošća za civilnu zaštitu, teren se redovno obilazi ali ni putem Operativnog centra CZ nisu prijavljene bilo kakve promjene. Hajro kaže da su kišne padavine u zadnje dvije sedmice pogodovale da imamo povećan vodostaj u lokalnim izvorištima što je za one slabije izdašnosti i bilo poželjno. Štete, kako je potvrđeno, nije bilo od padavina osim koristi jer je iza nas period zime sa slabijim padavinama nakon čega smo ušli u sušno proljeće.

U Službi CZ vode se planske aktivnosti na izradi projektne dokumentacije za sanacije lokacija koje su okarakterisane kao one sa rizikom od klizanja tla. Općina Vogošća obezbijedila je dio sredstava za početak prve faze sanacije klizišta Mehtefčić u Mjesnoj zajednici Svrake. Ubrzo će se krenuti u proceduru raspisivanja javnog poziva za izbor izvođača radova. Za većinu ostalih lokaliteta spremna je projektna dokumentacija koja je važan korak za iznalaženje finansijskih sredstava namjenjenih za sanaciju lokacija okarakterisanih kao rizične.

(Članak je preuzet sa web stranice RTV Vogošća)

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana