Na vrh

Drugi o nama – Dr. Pilav: U KS-u otvoreno devet klastera, epidemiološka situacija pod nadzorom, priprema dodatnih resursa za slučaj potrebe

Na današnjoj zajedničkoj press konferenciji Vlade Kantona Sarajevo i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, prof. dr. Aida Pilav informisala je javnost o aktuelnoj epidemiološkoj situacijiu Kantonu Sarajevo.

„Kumulativni broj potvrđenih slučajeva koronavirusa kod naših sugrađana je 18 i to je presjek sa današnjim danom. U KS-u je do danas obavljeno 205 testiranja, od čega su 34 testiranja urađena proteklog vikenda. Testiranjem su bili obuhvaćeni i studenti koji su stigli iz Italije i svi su, srećom, negativni na infekciju koronavirusom“, navela je dr. Pilav.

Prema bazi podataka Zavoda za javno zdravstvo KS, u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.880 sugrađana, dok je 868 sugrađana izašlo iz samoizolacije.

„Trenutno u KS možemo govoriti o devet otvorenih epidemioloških klastera. Zbog boljeg razumijevanja, klaster sam po sebi znači epidemiološku grupu kontakata oko potvrđenih pozitivnih osoba na korona virus. Ovi klasteri se najvećim dijelom vežu za slučaj „Konjic“. Prvi takav klaster je bio 11. marta, sa pozitivnim slučajevima, nakon čega se krenulo u praćenje kruga prve i druge grupe kontakata sa pozitivnim iz tog klastera.

Prošli put sam spomenula otvaranje jednog klastera vezanog za održavanje jednog sastanaka u Kantonu Sarajevo. Taj klaster je vezan za pozitivne slučajeve iz Konjica. To je sastanak Vlade FBIH od 16. marta, sve osobe su pod zdravstvenim nadzorom, obavljeni su kontakti i date su im instukcije o samoizolaciji.

Jedan od klastera je privatna agencija u kojem je radila naša preminula sugrađanka. Taj klaster je otvoren 24. marta, svi koji su bili u kontaktu sa umrlom su pod zdravstvenim i epidemiološkim nadzorom. Familija preminule gospođe je pod mjerom potpune kućne izolacije, izvršeno je testiranje i svi, osim kćerke ove sugrađanke, su negativni na koronavirus. Oko ovog slučaja na Ilidži je otvoren predmet pred Kantonalnim tužilaštvom i to je sve što do sada o ovom slučaju može reći Krizni štab“, navela je dr. Pilav.

Istakla je da je epidemiološka situacija u KS-u pod nadzorom.

„ Ponavljam, kada spomenemo epidemiološki klaster, znači da postoje epidemiološki krugovi koji se   redovno prate. Važno je istaći da neselektivno, nasumično testiranje, bez posebne kliničko-epidemiološke indikacije nije dobro, jer bi moglo poremetiti praćenje i provođenje pravog epidemiološkog nadzora u KS. To je epidemiološka doktrina. S tim u vezi, ponovno pozivamo naše sugrađane da shodno razvoju njihovih akutnih respiratornih simptoma obrate se svojim domovima zdravlja kako bi dalje bili stavljeni u medicinsku obradu. Napominjemo da je u jeku sezonska gripa tako da se neki simptomi u tome preklapaju. Ipak, koronaviris ima tipičniju kliničku sliku o kojoj su svi ljekari upoznati”, naglasila je dr. Pilav.

Dodala je da se 18 studenata, koji su stigli iz Italije, nalaze se u Domu „Bjelave“ jer im je izrečena mjera medicinsko- epidemiološkog nadzora u trajanju od 28 dana.

„Mi se, uz Vladu KS i Civilnu zaštitu, spremamo korak unaprijed i pripremamo i dodatne resurse,  za to bude potrebe. Zdravstvenim ustanovama je došao poziv Službe za zapošljavanje KS po kojem su oni spremni angažovati potreban kadar za zdravstvene ustanove. Radi se na finaliziranju tih potreba“, rekla je dr. Pilav.

Na poliklinici u Podhrastovima su hospitalizirana tri pacijenta oboljela od koronavirusa. Radi se o tri žene koje su stabilnog zdravstvenog stanja i biće praćene u skladu sa svim propozicijama.

(Tekst je preuizet sa oficijelne stranice Vlade Kantona Sarajevo)

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana