Na vrh

Drugi o nama – ELMIRA HELAĆ-MEKIĆ NOMINOVANA ZA PRESTIŽNU SVJETSKU NAGRADU ZA DJEČIJU KNJIŽEVNOST

Naredna godina, ukoliko je posmatramo iz ugla dječije književnosti biće u znaku naše književnice Elmire Helać-Mekić. Potvrđuje je to njena nominacija za prestižnu svjetsku nagradu Astrid Lindgren Memorial Award.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH od 2007. godine ispunjavajući sve uslove je nominacijsko tijelo za prijedlog kandidata iz Bosne i Hercegovine za „Memorijalnu nagradu Astrid Lindgren“. Ova prestižna nagrada za dječiju književnost dodjeljuje se na godišnjem nivou jednom od svjetski prepoznatljivih pisaca za djecu i mlade. NUBBiH  je za The Astrid Lindgren Memorial Award  2021. godinu nominirala Mariju Fekete-Sullivan i Elmiru Mekić.

Književnica Marija Fekete-Sullivan u posljednjih 25 godina  uglavnom piše za djecu, a njeno ime vezuje se za 68 bajki.

Elmira Helać-Mekić je dugi niz godina prisutna na književnoj sceni kao autor ali i promotor pisane riječi. Mekić je autorica romana za djecu Kamen, Kaldrma, Horozgrad te Psi sa raskrsnice,a kroz svoj rad posebno je posvećena djeci s poteškoćama u razvoju i učenju, te saradnji sa školskim ustanovama koju ta djeca pohađaju. Cijeli članak možete pogledati na linku http://www.rtvvogosca.ba/elmira-helac-mekic-nominovana-za-prestiznu-svjetsku-nagradu-za-djeciju-knjizevnost/

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana