Na vrh

Drugi o nama – EMA ČEKIĆ: „ZLATNI GRB SA PLAKETOM OPĆINE VOGOŠĆA“ JE PRIZNANJE MOJE LOKLANE ZAJEDNICE I ZNAČI MI MNOGO!

Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Vogošća u povodu Dana Općine Vogošća, poštujući epidemiološke preporuke nadležnih, prisustvovali su predstavnici javnog i kulturnog života Vogošće i Kantona Sarajevo. Ovom prilikom dodijeljena su priznanja zaslužnim pojednicima koji su doprinosili ili doprinose razvoju i promociji naše općine.

Na sjednici održanoj u srijedu, 24. juna, dodijeljena su dva najveća općinska priznanja “Zlatni grb sa plaketom Općine Vogošća“. Jedno je uručeno Emi Čekić, predsjednici Udruženja porodice nestalih Općine Vogošća, koja već skro tri decenije traga za sudbinom Vogošćana koji su u vrijeme agresije na našu zemlju prisilno odvedeni u nepoznato i vode se kao nestali. Upravo pitanje nestalih osoba nastavlja da opterećuje 59 porodica koje su još uvijek bez odgovora i koje svake godine u Vogošći u mjesecu junu organizuju godišnji skup koji je svojevrsna poruka i apel vlastima na nivou BiH da riješe ovo pitanje jer su one primarno te koje imaju obavezu da rasvijetle sudbinu nestalih osoba.

Ema Čekić veoma je zahvalna svojim sugrađanima na podršci i Općini Vogošća na dodijeljenom priznanju. Još uvijek se krije istina o brojnim masovnim grobnicama, kaže Čekić i dodaje da na mukotrpnom putu traganja za tom istinom stoji uz nju lokalna zajednica. Ipak, oni koji znaju istinu šute i to je razlog više da se mora jačati politička volja i podići nivo svijesti kompletnog bh. društva o potrebi rješavanja tog problema. „Meni priznanje moje Općine znači mnogo, hvala onima koji su me predložili i onima koji su potvrdili moje ime za Zlatni grb sa plaketom Općine Vogošća“ kazala je Čekić u razgovoru sa ekipom TV Vogošća.

Ema kaže da neće stati na putu traganja za istinom, a svog supruga Saliha koji je također prisilno odveden u nepoznato ne odvaja od onih za kojima tragaju porodice jer, kako reče, „sve su to i moji nestali i to je snaga koja vas pokreće na tom dugotrajnom i teškom putu nade s pitanjem GDJE JE?“, a porodice zaslužuju odgovor i istinu.

(Članak je preuzet sa web portala RTV Vogošća)

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana