Na vrh

DRUGI O NAMA – “FAKTOR” : Kovač: Novac Vlade FBiH ćemo iskoristiti za izgradnju tunela Kobilja glava

Od 153 miliona KM, koliko je Vlada FBiH na posljednjoj sjednici izdvojila za izgradnju autocesta i brzih cesta, Direkcija za puteve KS dobit će 35 miliona maraka, kazao nam je direktor ove direkcije Selmir Kovač.

Prema njegovim riječima, spomenuti iznos bit će iskorišten za zatvaranje finansijske konstrukcije za izgradnju dionice Bare – tunel Kobilja glava – Hotonj, na Prvoj transferzali.

– Od spomenutog iznosa 31 milion maraka bit će utrošen za izgradnju ove dionice, a ostalih četiri miliona KM za eksproprijaciju zemljišta – kzao nam je Kovač.

Dodao je kako je projekat za ovu dionicu već završen, a trenutno se, uz podršku konsultanata Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) radi na pripremi tenderske dokumentacije. Također, u toku je i proces dobijanja građevinske dozvole za izgradnju tunela.

– Tenderska dokumentacija bi trebala biti završena do kraja marta ove godine, kada će biti raspisan i tender za izvođača radova. Rok za dostavljanje ponuda bit će 45 dana, a ponude će ocjenjivati EBRD. Očekujemo da će do kraja marta biti poznato ko će dobiti posao na gradnji ove dionice, tako da bi radovi mogli početi u toku ljeta ove godine – dodao je Kovač.

Tunel Kobilja glava trebao bi, prema pojektu, biti dug između 650 i 700 metara. Procijenjena cijena izgradnje je oko 100 miliona maraka, dok bi cjelokupna dionica Bare – tunel Kobilja glava – Hotonj trebala koštati 350 miliona KM.

Osim novca koji je dobijen od Vlade FBiH, izgradnja ove dionice finansirana je novcem Vlade Kantona Sarajevo, kao i kreditom EBRD-a.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana