Na vrh

Drugi o nama – Izgradnjom Prve transverzale Sarajevo će konačno prodisati

Mostarac Adnan Šteta ponovo je izabran za ministra saobraćaja u Vladi KS. U razgovoru za „Dnevni avaz“ kaže da će mu iskustvo iz prethodnog mandata itekako pomoći te da će sada još brže i bolje raditi.

“Prva transverzala bila je i ostala strateški projekt Kantona. To je najbitnija saobraćajnica koja se trenutno gradi u FBiH, uz autoput. To govorim zato što je saobraćajnica koja ide preko Vogošće, gdje se ulazi u Sarajevo, preopterećena. Izgradnjom Prve transverzale Sarajevo će prodisati” – kazao je ministar Šteta.

Rješavanje problema

Kako trenutno stvari stoje, s gradilištem od Šipa do Kobilje Glave radnici nemaju problema. Ostalo je da se završe sitni poslovi te uradi asfaltiranje nakon izgradnje tunela s dvije cijevi od 650 metara. To će biti treće gradilište koje će biti otvoreno na proljeće ili početkom ljeta.

“Kada su u pitanju radovi od Kranjčevićeve do ulice Braće Begića, nažalost, tu imamo građevinsku dozvolu za samo 140 od predviđenih 850 metara. Pokušavamo da kod Općine Centar i Zavoda za izgradnju KS, koji su nosioci rješavanja imovinskopravnih odnosa, urgiramo da se što prije rješavaju te stvari kako bismo mogli nastaviti graditi taj kompletan dio” – ističe Šteta.

Prema njegovim riječima, tražit će se i od komunalnih preduzeća i teleoperatera da svoje instalacije brže izmještaju jer su taj posao u prethodnom period veoma sporo radili.

Deveta transverzala

Kada je Deveta transverzala u pitanju, prošle je sedmice raspisan tender za gradnju kružnog toka kod Centra „Safet Zajko“. Nakon toga počet će spajanje s autoputem.

“Na ljeto ćemo imati završen tender. Do kraja godine ili početkom proljeća bit će završena ova transverzala” – naglasio je Šteta.

Južna longitudinala

Dosta pažnje Ministarstvo saobraćaja KS posvetit će i izgradnji Južne longitudinale. Već je Općini Novo Sarajevo plaćena parcela gdje će se praviti nova zgrada za stanovnike iz Grbavičke ulice, a čija će se zgrada rušiti jer se nalazi na trasi. Gradnja nove zgrade trebala bi početi na ljeto.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana