Na vrh

DRUGI O NAMA – “KLIX” – Počeli radovi na Prvoj transverzali u Sarajevu, planiran tramvaj za Vogošću

Danas je ozvaničen početak izvođenja radova na drugoj dionici druge poddionice Prve transverzale koja će kretati od kružnog toka kod benzinske pumpe Gazprom do ulaza u prvi portal u sarajevskom naselju Šip.
“Nalazimo se na drugoj dionici Prve transverzale. Nažalost, jedinom dijelu Prve transverzale na kojem se izvode radovi. Međutim, Zavod za izgradnju KS intenzivno radi na procesu eksproprijacije zemljišta kako bi se radovi nesmetano mogli nastaviti. Mi nemamo jurisdikciju nad nadziranjem radova, to pripada Direkciji za ceste KS, ali smo zainteresirani za ovaj projekt s obzirom na to da je kapitalni infrastrukturni poduhvat”, kazao je Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju KS.

Kada je riječ o rokovima završetka radova na drugoj dionici Prve transverzale, Mirza Hulusić je rekao da bi radovi trebali trajati 18 mjeseci. Međutim, istakao je da eksproprijacija zemljišta može biti problem kada je riječ o ukupnom završetku radova na Prvoj transverzali, kazavši da te vrste sporova mogu trajati i do pet godina.

“Trenutno se nalazimo na drugog dionici druge poddionice dužine 1.140 metara. Vlada KS izdvojila je 12,7 miliona KM za rad na ovoj dionici i ona je kompletan finansijer radova na ovom dijelu bez ikakvih dizanja kreditnih sredstava. Sve će koštati oko 300 miliona, a Vlada FBiH osigurala je već 30 miliona. Ostalo će biti finansirano od sredstava EBRD-a”, rekao je Salmir Kovač, v. d. direktora Direkcije za puteve KS.

Kako je rekao Salmir Kovač, postojat će problemi na pojedinim trasama kada je riječ o izmještanju vodovoda i kanalizacije, ali tvrdi da će radovi biti gotovi u roku od 18 mjeseci.

“Druga dionica druge poddionice ide od kružnog toka kod benzinske pumpe Gazprom sve do ulaza u tunel u naselju Šip. Sastojat će se od četiri trake, po dvije za svaki od smjerova, uz tramvaj koji će prolaziti kroz predviđeni tunel za Vogošću, inače najmoderniji tunel takve vrste”, dodao je Kovač.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana