Na vrh

Drugi o nama – Ministar Alikadić: Naredne sedmice javni poziv za dodjelu sredstava za korisnike iz oblasti kulture i sporta

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić je u svom današnjem obraćanju kazao kako je u prethodnom periodu Vlada KS bila fokusirana na saniranje posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, kao i zaštitom zdravlja naših sugrađana, a što je i njen najveći prioritet, trenutno.

„Želim istaći da u Kantonu Sarajevo imamo dva bitna segmenta društvenog života, a to su kultura i sport, te moramo obratiti pažnju na prevazilaženju situacije u kojoj su se našle te oblasti kada je u pitanju pandemija koronavirusa. Kada je u pitanju kultura, mi imamo ustanove kulture koje su na budžetu KS, njihova su prava definisana i njihovo finansiranje nije ugroženo, vrši se redovno“, kazao je ministar.

Dodao je i kako je naredbama štabova civilne zaštite zabranjeno njihovo djelovanje, tako da su one odmah krenule sa online prikazivanjem predstava, što je svakako omogućilo da se jedan dio segmenta kulture u Kantonu koliko-toliko nastavi nesmetanim putem.

„Kada je u pitanju sport, mi tu imamo prilično neuređenu oblast i ne postoje određeni zakoni koji bi definisali prava, kako trenera tako i sportista u KS-u. U narednom periodu ćemo uložiti dodatne napore kako bi donijeli određene zakone i prevazišli probleme koji su nastali u oblasti sporta, a odnose se na pandemiju koronavirusa. Shodno tome, Ministarstvo kulture i sporta KS će naredne sedmice raspisati javni poziv za dodjelu budžetskih sredstava za korisnike iz oblasti kulture i sporta“, najavio je ministar Alikadić.

Ovom prilikom, osvrnuo se i na par vrlo bitnih stvari koje se odnose na ovaj javni poziv.

„Mi smo pratili u prethodnom periodu sve mjere koje su donijele države u regionu i, u skladu sa našim važećim zakonima i zakonskim propisima, uvidjeli smo da nije moguće primijeniti neke od mjera koje su te države donijele, i to iz prostog razloga što mi nemamo zakone koji su doneseni na tom nivou. Javni poziv će doživjeti određene formalne promjene tako da ćemo u narednom periodu, dok bude javni poziv, uložiti maksimalni napor da novac stigne do krajnjeg korisnika u onoj mjeri koliko oni to imaju potrebu realizovati, kroz svoje redovne aktivnosti. Tako ćemo u javni poziv uvesti neke nove normative koji će omogućiti da bude maksimalno realizovan do krajnjeg korisnika i da ovo stanje izazvano pandemijom što prije prevaziđemo“, naglasio je ministar.

Precizirao je kako će u ovom javnom pozivu, odnosno u aplikaciji svakog od aplikanata iz oblasti kulture i sporta biti obavezno numerisanje svake stranice, kako ne bi gubili vrijeme na analizu samih aplikacija i kasniju evaluaciju, odnosno bodovanje.

„Druga bitna stvar odnosi se na preliminarnu listu, što znači da ćemo po okončanju javnog poziva i po analizi svih aplikacija koje su pristigle napraviti preliminarnu listu i obavijestiti korisnike koji su aplicirali ko je od njih prošao javni pozivi i zadovoljio osnovne eliminatorne uslove, ali i također obavijestiti i one koji nisu ispunili uslove. Sljedeća stavka u ovom javnom pozivu odnosit će se na obavezu potpisivanja ugovora, kada je u pitanju finansiranje. Uvest ćemo jednu novu praksu, tako da će svaki korisnik po odobravanju finansijskih sredstava biti u obavezi da potpiše ugovor sa Ministarstvom kulture i sporta, gdje ćemo jasno definisati koje su to obaveze korisnika i prava koja crpi iz ugovora, odnosno dodjele budžetskih sredstava. Također, vrlo bitna stavka je finansiranje. Mi ćemo u ovom javnom pozivu staviti određene obrasce koji će, u skladu sa važećim propisima iz oblasti finansija, definisati kako se budžetska sredstva moraju i mogu pravdati, tako da neće moći biti odstupanja“, obrazložio je ministar Alikadić.

Istakao je i jedan od problema na koji su do sada naišli, a koji se odnosi na činjenicu da nemamo inspektora u oblasti sporta.

„Nemamo mogućnosti da vršimo redovnu kontrolu nego samo imamo godišnje izvještaje iz oblasti sporta, odnosno od sportskih udruženja, tako da ćemo od svih korisnika tražiti da u narednom periodu dostave plan i program svojih aktivnosti, sa jasno naznačenom lokacijom održavanja, a Ministarstvo će posjećivati korisnike i provjeravati da li su te aktivnosti sa kojima su aplicirali i realizovane kako je to u aplikaciji navedeno“, najavio je ministar.

Osvrnuo se i na Zakon o sportu koji nije omogućio da se djeluje kao što su djelovale države u regionu.

„Mi u ovom trenutku nemamo podatak koliko trenera u KS-u je zaposleno, odnosno koliko ih je u stalnom radnom odnosu. U narednom periodu ćemo formirati jedinstveni informacioni sistem koji će imati mogućnost da kroz Sportski savez KS svakom korisniku dostavi njegov račun, uz potpisanu izjavu o odgovornosti. Svaki od korisnika će unositi sve podatke u jedinstveni sistem, čime ćemo znatno skratiti proceduru apliciranja, ali i imati jedinstven pregled stanja kako u oblasti kulture tako i u oblasti sporta u Kantonu Sarajevo“, istakao je na kraju svog obraćanja ministar Alikadić.

(tekst je preuzet sa oficijelne web stranice Vlade Kantona Sarajevo)

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana