Na vrh

Drugi o nama – Ministar Grabovica: Mjesečna primanja i naknade za boračku populaciju isplaćivat će se na vrijeme, najugroženijima jednokratne novčane pomoći

Na današnjoj press konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo obratio se i ministar za boračka pitanja KS Hajrudin Grabovica. Kazao je kako se nalazimo u složenoj kriznoj situaciji, u kojoj ima mjesta za brigu, ali nema mjesta strahu i panici.

„Zajedno smo u ratu prošli puno toga strašnijeg i težeg. Iz ovoga moramo izaći sa što manje posljedica, a to ćemo uraditi samo ako odgovorno i disciplinovano poštujemo preporuke, naredbe i mjere institucija koje provode borbu protiv koronavirusa“, rekao je ministar Grabovica.

Naveo je i kako je boračka populacija u velikom broju rizična kategorija.

„Dio stanovništva iz naših redova je u rizičnim starosnim skupinama, dio ima hronične bolesti. Tu su i paraplegičari, amputirci, RVI te borci sa teškim oboljenjima“, precizirao je ministar Grabovica.

Naglasio je kako Ministarstvo za boračka pitanja i Vlada KS čine i učiniće sve potrebno da olakšaju i pomognu boračkoj populaciji direktno, ali i preko boračkih udruženja.

„Saradnja i komunikacija sa štabovima civilne zaštite i opštinskim BIZ-ovima je jako dobra, kao i sa Federalnim ministarstvom za pitanja borava i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata“, rekao je ministar.

Istakao je da će se sve što je hitno i urgentno rješavati odmah, dok će se neke aktivnosti prolongirati.

„Za najugroženije davat ćemo jednokratne novčane pomoći, a putem boračkih udruženja u toku je obezbjeđenje paketa sa životnim namirnicama. Mjesečna primanja i naknade će se isplaćivati uredno i na vrijeme. Obilježavanje značajnih datuma i dogođaja napravit ćemo skromno i bez okupljanja“, istakao je ministar Grabovica te uputio riječi zahvalnosti premijeru i svim ministrima u Vladi KS, jer imaju posebno razumijevanje za boračku polpulaciju.

Na kraju svog obraćanja uputio je javnosti sljedeću poruku: „Pobjeđivali smo mi u nekim mnogo težim bitkama, čuvajte se, poštujte upute institucija na provođenju naredbi i odluka u vrijeme krize izazvane koronavirusom“.

(Tekst je preuzet sa oficijelne web stranice Vlade Kantona Sarajevo)

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana