Na vrh

Drugi o nama – Ministar Krivić:Upis učenika u prvi razred počinje od prvog aprila, prijave elektronskim putem

Ministar za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić je na današnjoj redovnoj press konferenciji odgovarao na pitanja novinara, ali i nastavnika, roditelja i učenika zainteresiranih za provođenje trenutnog obrazovnog procesa, odnosno online nastave u vremenu pandemije koronavirusom, kao i upisa prvačića u osnovnu školu.

Dodao je i kako je, nakon konsultacija sa direktorima škola, Ministarstvo odlučilo da će se upis u prvi razred vršiti u redovnom terminu od 01. do 30. aprila.

„Upis će se vršiti na način da će roditelji elektronski popunjavati prijavu, odnosno formular“, kazao je ministar Krivić i najavio da će detaljni podaci vezani za ovaj upis biti objavljeni na svim web stranicama osnovnih škola. Najavio je i da će Ministarstvo tokom dana poslati obavijest o ovome svim roditeljima.

„Ministarstvo je saglasno da po zahtjevu roditelja i staratelja upišu i učenike u škole, iako oni ne pripadaju određenom školskom području, uz obavezu poštivanja pedagoških standarda i normativa“, naglasio je ministar Krivić.

Istakao je i kako će se roditelji o svemu detaljno moći informisati preko mail-ova koji budu navedeni u javnom pozivu, ali i mail-ova Ministarstva. Na pitanje kako će biti obračunata naknada za vrtiće za mart i april ove godine, ministar Krivić je istakao kako Ministarstvo u saradnji sa JU „Djeca Sarajeva“ pokušava pronaći najoptimalniji način obračuna ovih naknada.

„Sasvim je jasno da ćemo o postignutom i o usaglašenom stavu blagovremeno obavijestiti javnost i sve zainteresirane“, najavio je ministar Krivić. Osvrnuo se i na organizaciju online nastave u Kantonu, te istakao kako se u ovom pogledu pojavljuje i jedna nova stvar, a to je online nastava u predškolskim ustanovama, koja je započela u ovoj sedmici, a sve u cilju kako bi predškolarci stekli uslove za upis u prvi razred.

„Pripreme su u toku, veći dio njih po ovom pitanju je već završen. Trenutno traju edukacije odgajatelja koji će realizirati ovu nastavu u predškolskim ustanovama“, kazao je ministar Krivić.

„Nešto više od dvije sedmice organiziramo online nastavu u Kantonu, njena realizacija se pomno prati, evidentiramo sve probleme koji se javljaju. Do sada je detektovano niz problema i oni su proizišli iz izvještaja o njenoj realizaciji koje redovno primamo od direktora“, naveo je ministar.

Potcrtao je i kako se došlo do određenih zaključaka, zbog kojih su pripremili i određene preporuke, koje će poslužiti nastavnicima, roditeljima i učenicima. „Cilj navedenih preporuka jeste da se utvrđeni problemi koji su se javili tokom realizacije online nastave svedu na minimum“, istakao je ministar Krivić te dodao kako Ministarstvo intenzivno radi na obezbjeđenju interneta i informatičke opreme za sve učenike u KS.

Naglasio je kako će o svim novim preporukama javnost biti informisana putem web stranica Ministarstva, Vlade KS i medija.

Pozvao je sve nastavnike, roditelje i učenike na strpljenje te naglasio da se čini sve kako bi se optimizirala online nastava.

(Tekst je preuzet sa oficijelne web stranice Vlade Kantona Sarajevo)

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana