Na vrh

Drugi o nama – NA PODRUČJU SOKOCA UHAPŠEN MILADIN TRIFUNOVIĆ, OSUMNJIČENI ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU VOGOŠĆE

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA, na području Sokoca, locirali su, identificirali i lišili slobode osumnjičenog Trifunović Miladina, rođenog 1956. godine u Han Pijesku.
Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH potvrdio nam je da se uporedo sa hapšenjem, na osnovu zahtjeva tužilaštva i naredbe Suda BiH, vrše se pretresi objekata koje koristi osumnjičeni.
Navedeni osumnjičeni je pod istragom koju vodi Tužilaštvo BiH i tereti se za zločine protiv čovječnosti počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti sa područja Vogošće i Ilijaša tokom 1992. godine.
On je osumnjičen da je u svojstvu komandanta Vogošćanske brigade VRS, odgovoran za ubistva i smrtna stradanja, te fizička i psihička zlostavljanja većeg broja osoba, nezakonito zatvorenih u objektu zvanom ”Planjina kuća” u mjestu Svrake, koji su odvođeni u živi štit, kao i na prinudne radove na prvim borbenim linijama, u zoni vatrenog dejstva što je rezultiralo ubistvima najmanje 20 osoba, ranjavanjem i teškim tjelesnim ozljedama najmanje 20 osoba, kao i zlostavljanjem više desetina zatvorenih osoba.
Nakon hapšenja osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičenog te nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.
Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH, kaže se u informaciji koju smo dobili iz Odjela za odnose s javnošću Tužilaštva BiH.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana