Na vrh

Drugi o nama – Nenadić: Zašto je prioritet Prva transverzala, zašto nije rekonstruisana pruga, šta Vlada KS radi za mlade

Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo, u razgovoru za Faktor govorio je o najavama da će ponovo doći do “pada” Vlade, pojasnio je na koji način planiraju riješiti problem manjka mjesta za djecu u javnim vrtićima, te o značajnim infrastrukturnim projektima.

Opozicione stranke u Kantonu Sarajevo na proljeće su najavljivale da će Vladu “srušiti” do ljeta. Nedavno su pojedini zastupnici u Skupštini u medijima tvrdili kako opozicija ima dovoljno ruku da sruši vladu u svakom momentu. Imate li vi (Vlada) potpunu podršku većine u Skupštini i koliko uopće takvo konstantno stvaranje pritiska utječe na rad Vlade KS?

– Mi tu vrstu pritiska ne osjetimo jer smo fokusirani na rad. Puno je posla pred nama. Opozicija kao i u svakom demokratskom društvu treba da bude korektiv i da prati naš rad. Da nas kritikuje i propituje ako je to potrebno, a ne da se bavi “rukama u Skupštini”. Naravno da je tijesna većina uvijek rizik i da neki to nastoje iskoristiti kao oblik pritiska da bi lakše realizirali svoje političke ambicije. Ali to može biti i prednost ako stvari poredaš na pravi način i jasno staviš svima do znanja, da na nivou Vlade nema ustupaka, da se politika dogovara na drugom mjestu. Za sada nam to uspijeva i mogu reći da to nisu ključni problemi ove Vlade. Mi imamo težak zadatak, izazova je puno, a mi smo fokusirani na njihovo rješavanje.

Akcenat je stavljen na Prvu transverzalu i mnogi su skloni reći da je rad na tom projektu uvjet svih uvjeta da se koalicija u KS i Vlada održe. Da li neko vrši pritisak na Vladu da se taj projekat što prije završi i dokle se stiglo sada s tim uopće?

– Projekat Prva transverzala je star 40 godina. Nastojimo maksimalno ubrzati sve procedure u skladu sa zakonima jer nam je svima u interesu da se s ovim što prije krene. Prije par dana je srušena i takozvana “druga kuća” u ulici Halida Kajtaza na prvoj dionici Prve transverzale. Uklonjen je posljednji objekt koji se nalazi uz raskrsnicu kod Američke ambasade. Time su se stvorili uvjeti za skori početak radova, odnosno uvođenje izvođača u radove početkom sljedećeg mjeseca na dionici od Mašinske škole do ulice Braće Begić. Činimo sve da pomaci budu vidljivi i na terenu i mislim da smo u tome uspjeli.

Naše strateško opredjeljenje je otvaranje KS prema sjevernim i zapadnim izlazima iz grada, a to znači da su i izgradnja Prve transverzale i povezivanje Vogošće sa centralnim dijelom Sarajeva trolejbuskim saobraćajem prioriteti naše Vlade.

Cijeli članak možete pogledati na linku https://faktor.ba/vijest/nenadic-zasto-je-prioritet-prva-transverzala-zasto-nije-rekonstruisana-pruga-sta-vlada-ks-radi-za-mlade/90323

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana