Na vrh

DRUGI O NAMA – “oslobodjenje.ba” – Godišnjica akcije Pretis i pogibije Safeta Hadžića: Herojski podvig kojim su spašeni Sarajevo i BiH

Udruženje veterana Odreda policije “Bosna” i Udruženje boraca Patriotska liga Vogošća obilježili su danas 27. godišnjicu akcije Pretis polaganjem cvijeća na spomen-obilježje u krugu fabrike Pretis. Akcija Pretis koja se smatra presudnom za odbranu Sarajeva i države BiH izvedena je u noći sa 17. na 18. april 1992., a njom je rukovodio Kemal Ademović, tadašnji zamjenik komandanta Specijalne jedinice MUP-a RBiH.

Oko 30-ak pripadnika Specijalne jedinice MUP-a Republike BiH uz pomoć združenih jedinica Teritorijalne odbrane, organizirali su iznošenje naoružanja iz kruga fabrike. Akcija je trajala dva sata i izvedena je bez ispaljenog metka, bez ranjenih i poginulih.

Jedan od učesnika akcije bio je i Fuad Hadžić, koji je tada imao 40 godina. On je kazao kako je ova akcija u znatnoj mjeri doprinjela očuvanju grada Sarajeva i samim tim i BiH.

­- Bili smo veoma dobro organizivani i uspjeli smo izvući iz fabrike 1.100 protivoklopnih raketa i kamion minobacačkih granata koja će se kasnije pokazati presudnim za odbranu grada. Ta sredstva spriječila su ulazak u grad 2 i 3. maja 1992., te donijela odlučujuću prevagu u borbama za zgradu predsjedništva, bitkama na Stupu, u Azićima, Mojmilu, osujetila presjecanje grada Sarajeva na potezu Vraca- Pofalići-Vogošća, spriječile prodor tenkova i drugih oklopnih vozila tenko-prohodnim pravcima. Kada smo krenuli u akciju vladala je euforija, adrenalin nam se digao, a kada je odrađena i kada smo se vratili u Dom policije tek tada smo postali svjesni gdje smo bili i šta je sve moglo da se desi, prisjetio se Hadžić.

Nakon završetka akcije, a u nastojanju da se izvuče što više naoružanja, u aktivnostima koje su slijedile odmah po okončanju akcije specijalaca, poginuli su bosanske patriote, Safet Hadžić, brigadni general i nosilac najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, te njegovi saborci Sead Velić, Nermin Zeljković, Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić. Godišnjica njihove pogibije obilježena je polaganjem cvijeća na spomen-obilježje ispred zgrade Općine Novi Grad, a nakon toga brojne delegacije su posjetile mjesto pogibije legendarnog komandanta i njegovih saboraca u krugu Pretisa u Vogošći.

Izvornu informaciju pročitajte na : https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sarajevo/godisnjica-akcije-pretis-i-pogibije-safeta-hadzica-herojski-podvig-kojim-su-spaseni-sarajevo-i-bih-450715

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana