Na vrh

DRUGI O NAMA – “Oslobođenje” – Poddionica Prve transverzale dužine 1.140 metara bit će završena za 18 mjeseci

Vrijednost radova je 12,7 miliona KM, a sredstva su u potpunosti osigurana iz Budžeta KS, bez udjela kreditnih sredstava. U okviru ove faze projekta planirana je i gradnja kružnog toka na Šipu, te gradnja tunela Kobilja Glava.
Radovi na dijelu trase Prve transverzale, od kružnog toka kod benzinske pumpe Gazprom do ulaza u prvi portal u sarajevskom naselju Šip, bit će okončani u narednih 18 mjeseci.

Riječ je o drugoj poddionici druge dionice navedene saobraćajnice dužine 1.140 metara, u sklopu koje su planirane po dvije saobraćajne trake u oba smjera, te tramvajska pruga između njih.
Vrijednost radova je 12,7 miliona KM, a sredstva su u potpunosti osigurana iz Budžeta KS, bez udjela kreditnih sredstava.

U okviru ove faze projekta planirana je i gradnja kružnog toka na Šipu, te gradnja tunela Kobilja Glava.

Također, Zavod za izgradnju KS intenzivno radi na procesu eksproprijacije zemljišta kako bi bilo spremno za izgradnju a u svrhu nastavka realizacije projekta.

Po riječima direktora Direkcije za puteve KS Selmira Kovača, kompletna trasa Prve transverzale koštat će oko 300 miliona KM, a Vlada FBiH već je osigurala 35 miliona KM. Sredstva za realizaciju projekta bit će osigurana i iz kredita EBRD-a.

Kompletna trasa Prve transverzale kretat će se od Zagrebačke ulice, preko mosta na Miljacki, Zemaljskog muzeja, pored Željezničke stanice, fabrike Bosnalijek, iza naselja Šip, potom će tunelom Kobilja Glava – Hotonj ulaziti u Vogošću, te prolaziti pored Vogošće i spajati se s Jošaničkom petljom i dalje na autoput A1, saopćeno je iz Press službe KS.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana