Na vrh

Drugi o nama – Počelo je intenzivnije testiranje osoba u Kantonu Sarajevo

Na današnjoj konferenciji profesorica doktorica Aida Pilav je govorila o posljednjim testiranjima, klasterima, s naglaskom na klaster koji se odnosi na sastanak održan u Vladi FBiH, poručivši da se on zatvara jer je prošao period izolacije.

„U Kantonu Sarajevo prema današnjim podacima imamo 24 zaražena sugrađanina koronavirusom. Počelo je intenzivnije testiranje, te je jučer obavljeno 61, a u posljednja 24 sata bilo je pet pozitivnih osoba na koronu“, istakla je prof. dr Pilav.

Po njenim riječima, do sada je ukupno izvršeno 272 testiranja u našem Kantonu, a to je podatak koji naše sugrađane interesuje. Znači da je otpilike deset posto od testiranih, zaraženo virusom. Još jednom naglašava da se testiranja vrše po medicinsko epidemiološkim indikacijam. Ovaj omjer govori da oko 90 posto testiranih imaju simptome koje pripadaju influenci ili nekim drugim aktutnim respiratonim uzročnicima koji nisu nužno koronavirus.

„Do sada je za nas ohrabrujuće što smo registrirali tri hospitalizacije, tri naše sugrađanke, koje su stabilne bez teške kliničke slike i vjerovatno će u narednom periodu biti otpuštene na kućni tretman“, naglasila je dr Pilav.

Prema našim bazama podataka 1.962 osobe se trenutno nalaze u samoizolaciji, 1.152 naša sugrađana je izašlo iz samoizolacije jer je istakao period od 14 dana izolacije. Uglavnom se ovdje radilo o osobama kojima je ova mjera bila određena po povratku sa putovanja i boravaka u stranim zemljama. Posebno ističe činjenicu da su mobilni timovi Doma zdravlja dobro uhodani i vrše testiranje u kućnim uslovima. Juče su napravili 61 test što znači da se radi intenzivno i da se odgovora svim postavljenim indikacijama.

Prof dr Pilav se osvrnula i na podatke o praćenju klastera.

„ Prva linija kontakata znači najveću izloženost i to podrazumijeva situaciju da se nalazite licem u lice sa osobom koja ima simptom na udaljenosti od 1,5 metar, niste zaštitećeni i boravite duže od 15 minuta. To je prva linija kontakata koja se prati“ pojasnila je dr Pilav. U prvom krugu se prate članovi porodice zaraženog pacijenta i najbliži saradnici koji su u malom prostoru boravili u gore navedenim uslovima. To su osnove tih klastera.

„Nema nikakvog razlozloga za zabrinutost jer smo mi , gdje kod smo imali nultog pacijenta i otvorili klaster, uradili potrebna testiranja. Neki od spominjanih klastera uskoro izlaze iz tog perioda od 14 dana tako da nema prostora za zabrinutost.Ostaje i dalje problem koji nije samo ovdje zabilježen, a to je nepoštivanje samoizolacije i to MUP KS novim mjerama dobro rješava“, poručila je profesorica dr Pilav.

Navela je kako praćenje akutne respiratorne infekcije, bilo da se radi o koronavirusu ili virusu influence, je epidemiološki vrlo zahtijevno. Ako smo se danas testirali sa negativnim rezultatom, a ne poštujemo propisane mjere, ne znači da nam se neće desiti infekcija za 5-6 dana.

„Testova imamo dovoljno, radimo ubrzana testiranja po akutnim respiratornim infekcijama sa posebno pažnjom na prvu liniju kontakata. Na adresu Ministarstva zdravstva KS i Vlade KS došlo je pismo podrške nerezidentnog predstavnika UN i česitike na svemu šta se poduzimalo u proteklom periodu od početka februara ove godine“, potcrtala je profesorica dr Aida Pilav.

(Tekst je preuzet sa oficijelne web stranice Vlade Kantona Sarajevo)

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana