Na vrh

Drugi o nama – Početkom augusta pokretanje radova na prvoj dionici Prve transverzale

Pod operativnim vodstvom premijera Vlade Kantona Sarajevo Marija Nenadića, danas je održan novi koordinacioni sastanak predstavnika nadležnih institucija Kantona, Grada i općina, vezano za gradnju Prve transverzale.

Premijer Nenadić naglasio je vidljiv napredak koji je ostvaren tokom rada ovog koordinacionog tijela u prethodnih mjesec i pol dana. Brojne su prepreke u pokretanju ovog izuzetno važnog projekta u Kantonu Sarajevo. 

Projekt se proteže kroz tri općine, postoje različiti problemi po općinama, ali i oni koji su zajednički za čitavu trasu Transverzale.

Premijer je prisutne informisao o održanom sastanku s predstavnicima kompanije “Penny Plus”, na kojem je navedeno kako se formalni pregovori sa tom kompanijom ne mogu provoditi, dok se ne završi parcelacija lokacije na kojoj se nalazi ova firma, a koju vrše općine Centar i Novo Sarajevo.

Ovim povodom, najavljeno je da će se tokom sedmice održati sastanak s predstavnicima ove kompanije, na kojem će prisustvovati i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić sa svojim saradnicima, s ciljem približavanja stavova vezano za proces parcelacije i druga pitanja.

Sastanku su prisustvovali načelnici sve tri općine kroz koje se proteže Prva transverzala, Nedžad Ajnadžić, Centar, Nedžad Koldžo, Novo Sarajevo i Edin Smajić, Vogošća.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Zavoda za izgradnju, Zavoda za planiranje, Direkcije za ceste, pravobranilaštva Kantona, Grada i Općina, te predstavnici komunalnih preduzeća i drugi.

Nakon sastanka premijer Nenadić, ministar saobraćaja Adi Kalem, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, sa saradnicima te direktori Direkcije za puteve i Zavoda za izgradnju KS Selmir Kovač i Mirza Hulusić obišli su prvu dionicu na Prvoj transverzali u ulici Halida Kajtaza do raskrsnice sa ulicom Tešanjska.

Kako je ovim povodom istakao ministar Kalem, na ovoj dionici u završnoj je fazi rješavanje preostalih imovinsko-pravnih odnosa, na samom kraju Tešanjske ulice, u zgradi poznatoj kao “kasarna” na adresi Tešanjska 21. i 23.

“Općina Centar i Zavod za izgradnju KS ubrzano provode preostale postupke rješavanja imovinsko-pravnih pitanja, kako sporazumno tako i postupke eksproprijacije. Bitno je naglasiti da ćemo, okvirno, do 10. augusta imati izabranog izvođača radova, nakon čega ćemo krenuti sa radovima na prvoj dionici Prve transverzale”, najavio je ministar Kalem.

Članak je preuzet sa web portala Vlade Kantona Sarajevo

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana