Na vrh

Drugi o nama – Sarajevski Golf 2 danas slavi 35 godina: Proizveden u Vogošći, nosi oznaku J

Golf 2, jedan od, ne tako davno, najpopularnijih automobila u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu je prvi put proizveden prije 35 godina. Tvornica Automobila Sarajevo ili skraćeno TAS bila je autoindustrija koja je proizvodila razna Volkswagenova vozila (Volkswagen Buba, Volkswagen Golf I, Volkswagen Golf II, Volkswagen Golf III, Jetta 1, Jetta 2 i drugi). Fabrika je nastala 1969. godine sklapanjem partnerstva sa Volkswagenom, a saradnja je započela montažom Bube, nekadašnjeg najpoznatijeg Volkswagenovog modela. Tvornica se nalazila u Vogošći, a bila je u vlasništvu UNIS-a i VW-a. 

Nakon osam godina proizvodnje prve generacije Golfa, u junu 1985. godine sa proizvodnih traka u TAS-u u Vogošći sišao je prvi Volkswagen Golf druge generacije. Proizvodnja se ustalila na oko 25.000 vozila godišnje, a izvoz na osnovu kooperacije TAS-a pred rat je iznosio od 250 do 300 miliona maraka, uz plan da se popne na pola milijarde. 

Cijeli članak možete pogledati na linku https://avaz.ba/vijesti/bih/574867/sarajevski-golf-2-danas-slavi-35-godina-proizveden-u-vogosci-nosi-oznaku-j

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana