Na vrh

DRUGI O NAMA – “sarajevskimedzlis.ba” – Džemat Vogošća: Svečana promocija polaznica kurseva sufare, hifza i arapskog jezika

Dana 21.04.2019. godine u Centralnoj džamiji u Vogošći upriličena je Svečanost za polaznice kurseva sufare, hifza Amme i Tebareke džuza te arapskog jezika kroz Kur’an. Njih ukupno trideset uspješno su savladale sadržaje i dobile diplome za svoj uloženi trud.

U uvodnom dijelu moderatorica prof. Zlata Hasić-Karaga poselamila je džematlijke, zaželjela im dobrodošlicu a potom se obratio imam džamije Muslija-ef. Čeliković koji je istaknuo kako je ovo samo početak njihovog  učenja i da je to cjeloživotni proces. Imam je iskazao zahvalnost na radu ženskog dijela džemata, koji kako kaže stalno povećava broj i obim aktivnosti sa ženama. Posebne čestitke uputio je polaznicama kurseva i njihovim mualimama.

Vrlo inspirativno, poučno predavanje održala je  koordinatorica Sektora za brak i porodicu prof. Adna Kovačević-Zulić, koja je u svome izlaganju  napomenula značaj nijjeta, dove i nadolazećih ramazanskih dana, u kojima se trebamo potruditi te što više korisnih djela učiniti.

Hafiza Hajra Imamović-Zulum, koordinatorica za vogošćanski džemat Sektora za brak i porodicu, naglasila je kako je ovaj uspjeh polaznica ustvari zajednički uspjeh kao džemata, u kojem svako na svoj način doprinosi jačanju zajednice i što ovoliki broj žena koje se educiraju, rade na usavršavanju svog vjerskog obrazovanja.

U toku svečanosti dječiji hor izveo je nekoliko  prelijepih ilahija koje su svečanosti dale posebnu čar. Svim polaznicama uručene su  diplome, hedija i primjerak Časnog Kur’ana. Za završen kurs sufare  posebno značajna je bila  džematlijka nana Hasiba Hrbat, koji je završila u svojoj sedamdesetoj godini, majka, koja pored svojih životnih iskušenja i obaveza nije uspjevala završiti sufaru, a to joj  je bila jedna od životnih želja i da ode na hadž. Ove godine našoj nani Hasibi Allah, dž.š., uslišao je obje želje.

Također u džematu je i sirijka Sena El-Hašiši koja je u svojoj 63-oj  godini završila učenje napamet Amme i Tebareke džuza. Polaznica Nihada je mlada majka koja je u toku ove godine, kako i reče njena muallima, završila sve sto se može završiti. Naučila je sufaru, napamet Amme džuz i završila kurs arapskog jezika kroz Kur’an.

Na kraju su uručene posebne zahvalnice istaknutim džematlijkama koje su svojim doprinosom džematu uložile veliki trud i zalaganje. Također,  ispred  džemata  Vogošća zahvaljujemo se Televiziji Vogošća koji su okom kamere zabilježili naš svečani program.

Uz prelijepo druženje, zakusku i muhabet, vogošćanski džemat je iza sebe ostavio još jednu godinu u radu za džemat.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana