Na vrh

DRUGI O NAMA – “sarajevskimedzlis.ba” – Džematlije džemata Semizovac na čelu sa imamom Alijom-ef. Buljubašićem izgradili kuću za nanu Džulmu Rizvanović

U petak 12.04.2019 godine u svoj novi dom uselila je nana Džulma Rizvanović u džematu Semizovac.

Naime, prošle godine u ovo vrijeme na ahiret je preselio Džulmin sin jedinac Dženan u 44-oj godini života. Iza njega je ostala supruga, dvoje djece i majka. Obzirom da nisu imali uvjeta za život, supruga i djeca su odselili u Vogošću, kod njene majke. Kada smo posjetili majku Džulmu vidjeli smo tužnu sliku. U toj nazovimo kući nije bilo uvjeta za normalan život. Kuća je bila pokrivena na jednu vodu, prokišnjavalo je na sve strane, zidovi crni od vlage, jedna soba sa mnogo vlage počela se urušavati. Nana Džulma je godinama živjela u sobici 1.5×2.5m, to joj je bilo sve. Donijeli smo odluku na nivou džemata Semizovac, da povedemo akciju za izgradnju kuće.

Do oktobra smo ukupljali sredstva i tražili potencionalne donatore. U mjesecu oktobru počeli su  radovi i za šest mjeseci završen je i pripremljen sprat kuće za useljenje. Dodatni problem je bio, što kuća nema pristupnog puta i sav materijal se morao snositi niz strmi, kameni i uski put do kuće. Kuća je pokrivena, postavljena je unutarnja i vanjska stolarija, urađeno vanjsko stepenište, završeno i potpuno opremljeno: dnevni boravak sa kuhinjom, spavaća soba ,kupatilo i hodnik.

Na ovu hairli akciju u džematu Semizovac odazvao se veliki broj kako džematlija, tako i ljudi iz drugih džemata. Dobrovoljno je radilo dvadesetak omladinaca. Vrijednost radova iznosi oko 25.000 KM, što u novcu, donacijama i dobrovoljnom radu. A da je koštalo i još toliko, mnogo više vrijedi jedna suza radosnica ucviljene majke, a majka Džulma ih je mnogo prolila niz svoje napaćeno lice, a i mnogo dova je uputila Uzvišenom Gospodaru.

Akciju je vodio i njom koordinairao vrijedni imam džemata Semizovac Alija-ef. Buljubašić, koji poručuje:

-Ja ne želim ovdje nikoga isticati, ima Onaj koji sve bilježi i piše, samo Mu upućujem dovu, da sve one koji su na bilo koji način učestvovali u ovom hajru obraduje na Sudnjem danu onako kako se majka Džulma obradovala!

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana