Na vrh

Drugi o nama – SEDAMDESET GODINA PČELARENJA MUHAMEDA SPAHIĆA

Osamdesetpetogodišnji Muhamed Spahić je doajen vogošćasnskog pčelarstva. Ove zime zazimio je desetak  pčelinjih društava u LR košnicama, tek da se ima čime zabaviti i nahraniti dušu kako kaže.  Pčelarstvo je danas samo hobi i ljubav bez koje se ni nakon sedamdeset godina druženja sa pčelama ne može.

Muhamed je zakoračio u devetu deceniju života, ali je odličnog zdravlja, a koncentracija ga služi kao i prije pedeset godina. O pčelama priča sa velikom toplinom, na rubu suza.  Za to su kaže zaslužni, pčele, med i genetika. Pčele su za njega  učiteljice radinosti, požrtvovanosti, odgovornosti i sklada.

Naš Muhamed uči od pčela, a drugi pčelari uče od Muhameda, pa smo i mi ponešto naučili od njega. Naprimjer da su dvije supene kašike meda sasvim dovoljne za zdravlje i dugovječnost, da je med crnog bora najbolji i da pčelinji otrov igra veoma važnu ulogu u zdravlju ljudi.

Kada dođe proljeće, Muhamed će će više posvetiti svojim društvima. Opširniju priču o našem najpoznatijem pčelaru donosimo u novom izdanju emisije Plodovi prirode koja je na programu u srijedu 29. januara ove godine u 20:00 sati.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana