Na vrh

Drugi o nama – TRIFUNOVIĆ: POČELO SUĐENJE ZA ZLOČINE U VOGOŠĆI I ILIJAŠU

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi Tužilaštva BiH, počelo je suđenje Miladinu Trifunoviću, bivšem komandantu Vogošćanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području Vogošće i Ilijaša.
Optužnica tereti Miladina Trifunovića da je u periodu od početka jula do 16. decembra 1992. godine u okviru širokog i sistematičnog napada VRS-a na civilno muslimansko stanovništvo općina Vogošća i Ilijaš, znajući za taj napad i da njegove radnje čine dio napada, kao komandant Vogošćanske (Crnovrške) brigade planirao, naređivao, podstrekavao i pomagao široki i sistematični napad.
Prema optužnici, Trifunović je optužen da je davao saglasnost komandirima njemu podređenih jedinica da upravi zatvora “Planjina kuća” u Vogošći izdaju naredbe za odvođenje i korištenje zatvorenih civila za radove na prvim linijama borbenih dejstava. Prema Tužilaštvu, Trifunović je najmanje pet puta kao komandant izdavao naredbe za odvođenje civila iz “Planjine kuće” iako je znao da se na tim lokacijama odvijaju borbe i da to nije bezbjedno za civile.
“Bili su prinuđeni da rade na utvrđivanju borbenih položaja, kopanju rovova, tranšeja, donošenju municije i hrane vojnicima, izvlačenju ranjenih i poginulih vojnika, te su korišteni kao živi štit”, naveo je tužilac Adis Nuspahić.
Kako je rekao, navedene radnje su rezultirale ubistvom najmanje 22 osobe, dok je ranjeno 18 osoba.
Tokom izlaganja uvodne riječi, tužilac Nuspahić je kazao da je u optužnici predloženo 79 svjedoka, jedan vještak i više od 300 materijalnih dokaza, kojima Tužilaštvo BiH nastoji dokazati navode optužnice.
Odbrana je zadržala svoje pravo da u ovoj fazi postupka ne izlaže uvodnu riječ.
Prije čitanja optužnice održana je statusna konferencija, na kojoj je rečeno da je Tužilaštvo BiH dostavilo Sudu prijedlog utvrđenih činjenica iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i dva spiska sa svjedocima i materijalnim dokumentima.
Tužilac Nuspahić je rekao da će mu za saslušanje svjedoka trebati oko 66 sati, dok je za ulaganje materijalne dokumentacije predviđeno šest sati.
Odbrana je dala prijedlog za određivanje dodatnog branioca Aleksandra Lazarevića, o čemu će Sud BiH naknadno donijeti odluku.
Prvi svjedok Optužbe će se saslušati 13. februara.

/PREUZETO SA BIRN BIH/

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana