Na vrh

DRUGI O NAMA-TV SA-Počeli radovi na Prvoj transferzali, rok za završetak 18 mjeseci

Radovi na dijelu trase Prve transverzale, od kružnog toka kod benzinske pumpe Gazprom do ulaza u prvi portal u sarajevskom naselju Šip, bit će okončani u narednih 18 mjeseci, najavili su direktori Zavoda za izgradnju i Direkcije za puteve KS Mirza Hulusić i Selmir Kovač prilikom današnjeg obilaska terena.

Riječ je o drugoj poddionici druge dionice navedene saobraćajnice dužine 1140 metara, u sklopu koje su planirane po dvije saobraćajne trake u oba smjera, te tramvajska pruga između njih.
U okviru ove faze projekta planirana je i gradnja kružnog toka na Šipu, te gradnja tunela Kobilja Glava.

Prema riječima direktora Direkcije za puteve KS Selmira Kovača, radovi na ovoj poddionici koštaju 12,7 miliona KM, a sredstva su u potpunosti obezbijeđena iz Budžeta KS, bez udjela kreditnih sredstava.

“Kompletna trasa Prve transverzale koštat će oko 300 miliona KM, a Vlada FBiH već je obezbijedila 35 miliona KM. Sredstva za realizaciju projekta obezbijedit će se i iz kredita EBRD-a”, istakao je direktor Kovač.

Cjelokupna trasa Prve transverzale kretat će se od Zagrebačke ulice, preko mosta na Miljacki, Zemaljskog muzeja, pored Željezničke stanice, fabrike Bosnalijek, iza naselja Šip, potom će tunelom Kobilja Glava – Hotonj ulaziti u Vogošću, te prolaziti pored Vogošće i spajati se sa Jošaničkom petljom i dalje na autoput A1, saopćeno je iz pres službe KS.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana