Na vrh

Drugi o nama – UDRUŽENJE “SAHAN” USPJEŠNO I U DRUGIM OPĆINAMA

Današnjom press konferencijim koju smo odrzanali u „Centru za kulturu, sport i informisanje“ u Olovu,zvanično su okončane dvomjesečne aktivnisti na projketu: „Socijalno osnaživanje žena – mogućnosti i perspektive“ , Udruženja za očuvanje kulturnog naslijeđa i tradicije „Sahan“ iz Vogošće.
Projekat je okupio četrdeset, mahom nezaposlenih žena sa područja cijele općine Olovo. Za njih su organizovane i održavane radionice na kojima su savladale staru tehniku filcanja vune i naučile izrađivat određene, ukrasne i druge predmete: suvenire, vrećice sa logom Općine Olovo, sapune i slično. Smatramo da Olovo posjeduje određene turističke potencijale, te da proizvodnja i prodaja ovakvih predmeta može biti profitabilna. Osnovni cilj je edukacija i jačanje kapaciteta žena i njihovog poticanja na pokretanje vlastitih biznisa.
Predsjednica Udruženja „Sahan“ Fikreta Nazifović je izrazila svoje zadovoljstvo zbog velikog interesovanja Olovljanki i njihove uključenosti u projekat, te kazala kako je osnovni trening sadržavao elemente iz oblasti obuke žena za izradu spomenutih predmeta, a cilj naprednog treninga koji je nosio elemente socijalnog aspekta polaznice su učile o pokretenju vlastitih biznisa, fondacijama udruživanju i slično.
Sabira Semić, jedna od edukatorica i sekretar Udruženja, na danšnjoj press konferenciji je predstavila šest rješenja ili inicijativa bitnih za rješavanje socijalnih potreba žena u lokalnim zajednicama:
Animiranje žena da se pridruže udruženjima / zadrugama rdi radi promocije vlastitih proizvoda. Animiranje žena u uključivanju u intervencije socijalnog poduzetništva: Podrška inicijativama socijalnog poduzetništva žena kroz finansijsku podršku JLS Podrška biznisa žena kroz start up programe Značaj radno-okupacionih radionica u borbi protiv posljedica COVID -19 Jacanje socijalnog poduzetništva kroz umrežavnje žena
Projekat „Socijalno osnaživanje žena – mogućnosti i perspektive“ doprinosi očuvanju kulturne baštine i tradicije sa područja općine Olovo. A naš je svojebrštan odgovor izazovima proizišlih iz pandemije COVID –19. Projekat je ralizovan u okviru „Žene na izborima u BiH“, kojeg finansira Vlada Švedske, a sprovodi Razvojni program UNDP.
Ovome dodajemo i da je danas bilo planirano obraćanje načelnika Općine Olovo gosp. Đemala Memagića, koji je otkazao svoj dolazak zbog obaveza koje su iskrsle u posljednjem trenutku. Predsjednica Udruženja Fikreta Nazifović, nakon završene konferencije je otišla u Općinu i predala poklon koji su za njega izradile polaznice edukacija.
(Članak je preuzet sa web portala RTV Vogošća)

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana