Na vrh

Drugi o nama – Upute roditeljima za upis djece u prvi razred osnovne škole

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo obavještava sve roditelje koji planiraju upisati djecu u prvi razred osnovne škole, da će se upis djece za školsku 2020/2021. godinu vršiti u periodu od 1.4. do 30.4.2020. godine i to putem poziva koji će osnovne škole u Kantonu Sarajevo objaviti na svojim internet stranicama sa potrebnim informacijama vezanim za upis.

U izuzetnim opravdanim slučajevima, upis će se obaviti i u augustu tekuće godine.

„S ciljem zaštite vašeg zdravlja i zdravlja vaše djece te kako bi spriječili širenje zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom (COVID 19), prijavljivanje djece će se vršiti elektronskim putem, dostavljanjem popunjenog prijavnog obrasca na e-mail škole ili putem pošte na adresu željene škole“, poručuju iz Ministarstva.

O terminima dostavljanja navedene dokumentacije i testiranja roditelji/staratelji djece će biti blagovremeno obaviješteni putem internet stranice Ministarstva i škole, te putem telefona.

Ovim putem Ministarstvo poziva sve roditelje da blagovremeno izvrše ovu zakonsku obavezu kako bi škole imale dovoljno vremena da se kvalitetno pripreme za prijem prvačica i početak nove školske godine, za koju se nada da će početi u normalnim uvjetima i okolnostima.

Kako navode iz Ministarstva, u prvi razred školske 2020/2021. godine će se upisati djeca koja do 1.3.2020. godine imaju navršenih 5 i po godina života.

Škola može omogućiti upis i djetetu mlađem od navedene starosne dobi za početak obaveznog odgoja i obrazovanja, uz pismeni zahtjev roditelja/staratelja djeteta i ako škola, nakon što razmotri preporuke Komisije za upis učenika u prvi razred, bude sigurna da je to u najboljem interesu djeteta. Upis djeteta mlađeg od utvrđene starosne dobi može se izvršiti samo ako dijete do kraja kalendarske godine puni šest godina života.

Ministar Krivić je svim budućim učenicima poželio sretne školske početke uz puno zdravlja i uspjeha!

(Tekst je preuzet sa oficijelne web stranice Vlade Kantona Sarajevo)

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana