Na vrh

Drugi o nama – VELIKA TUGA U VOGOŠĆI: KLANJANA DŽENAZA DEVETOGODIŠNJOJ NEJLI ALIBAŠIĆ

Na vogošćanskom mezarju Bradići danas je klanjana dženaza i obavljen ukop devetogodišnje heroine Nejle Alibašić, koja je 7. marta, nakon teške borbe s opakom bolešću, umrla.

Dženazi je prisustvovao veliki broj najbližih članova njene porodice, prijatelji, komšije, njene školske kolege iz Osnovne škole „Zahid Baručija“, u kojoj je ona, u prekidima i online, pohađala drugi razred. Tokom dženaze mnogi od prisutnih nisu mogli zadržati suze.
Strašna dijagnoza

  • U ovakvim trenucima za one koji s ovog odlaze na bolji svijet tražimo da im halalimo – rekao je imam Muslija Čeliković, koji je sa svojim kolegama klanjao dženazu.
  • Ovaj put od naše male Nejle tražim da ona halali nama za sve ono što možda nismo učinili da joj pomognemo, a mogli smo to učiniti – dodao je Čeliković.

Prije tri godine veselo djetinjstvo ove male heroine prekinula je strašna dijagnoza. Nakon naizgled obične prehlade, dijagnosticiran joj je neuroblastom, agresivni maligni tumor s veoma čestim metastazama koji se najčešće pojavljuje kod djece. Zbog veoma teškog stanja i progresa bolesti hitno je podvrgnuta hemoterapijama. Šanse za njeno liječenje van granica Bosne i Hercegovine su postojale.

Međutim, za takvo nešto bilo je potrebno 150.000 eura koje njena porodica nije mogla sakupiti u kratkom vremenskom roku te su im u pomoć pritekli prijatelji, dobri ljudi iz Vogošće, Sarajeva, širom Bosne i Hercegovine, ali i svijeta.

Vogošćanske škole i vrtići prikupljali su donacije za njeno liječenje, a akciju su podržali i sportski klubovi, među kojima su bili Atletski klub „Vogošća“, čiji je Nejla bila član, rukometaši, košarkaši…
Prikupljali sredstva

Njene kolege iz Osnovne škole „Zahid Baručija“ organizirale su određene manifestacije u okviru kojih su prikupljale sredstva za njeno liječenje, drugi građani organizirali su bazare i slične manifestacije, uplaćivali sredstva putem humanitarnog telefona…

U Istanbulu, gdje je 2018. godine prebačena na liječenje, nakon perioda deimunizacije, Nejli je apliciran povrat stanica, odnosno urađena je autologna transplantacija koštane srži te se tako ukazao tračak nade da je pobijedila ovu opaku bolest. Započela je pohađati i školu. No, opaka bolest nije joj dala mira. Ponovo je uznapredovala i prekinula njeno djetinjstvo.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana