Na vrh

Godišnji skup porodica nestalih Općine Vogošća

U Vogošći još jedna tužna godišnjica sjećanja. Tradicionalnim okupljanjem kod Spomen obilježja u Semizovcu, kao i bacanjem 61 ruže u rijeku Bosnu i ovog 16. juna Udruženje porodica nestalih podsjetilo je na sve Vogošćane koji su između 16. i 18. juna 1992. godine iz srpskih logora odvedeni u nepoznato. Kroz agresorske logore u Vogošći prošlo je oko 800 logoraša, 400 ih je odvedeno u nepoznato, 230 ekshumirano u više masovnih i pojedinačnih grobnica a 61 Vogošćanin još uvijek nije pronađen. Porodice i dalje ne gube nadu da će posmrtni ostaci njihovih najmilijih biti pronađeni i dostojno ukopani, al za njih je i bolna činjenica da napori Tužilaštva i Suda BiH još nedaju očekivane rezultate.

Prigodan program pratio je obilježavanje Dana nestalih u organizaciji Udruženja porodica nestalih uz podršku Općine Vogošća. Prisutnima se obratila Ema Čekić- predsjednica Udruženja porodica nestalih Općine Vogošća, koja je uputila apel i molbu svima koji mogu da pomognu porodicama nestalih da pronađu svoje najmilije neka se odazovu i neka kažu ako imaju informacija. Jer porodice nikada neće odustati od traganja dok se svi nestali ne pronađu.

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić je tokom obraćanja poručio „Općina Vogošća daje punu podršku radu ovog Udruženja. Spremni smo i finansijskim sredstvima i operativno mašinama i bagerima kroz procese deminiranja, kroz bilo koji trag, kroz bilo koju informaciju koju dobijemo a koja bi mogla rezultirati pronalaskom naših sugrađana da djelujemo. I dalje ćemo biti podrška ovom Udruženju dok se nestali ne pronađu i dok počinitelji zločina ne budu dovedeni pred lice pravde“.

Na značaj obilježavanja ovog važnog datuma ukazali su literarnim radovima o temi „Nestali nisu zaboravljeni“ učenici OŠ „Porodice ef. Ramić“ Amina Ahmić, Adna Omeragić, Adila Đindo i Adin Durmo a pridružili su im se i najmlađi fudbaleri semizovačkog „Ozrena“. Brojne delegacije položile su cvijeće na spomen obilježje a tradicionalno bacanje ruža u rijeku Bosnu bilo je još jedan podsjetnik na nestale.

I sa današnjeg skupa poruka porodica nestalih je jasna: „da vogošćanska golgota bude posljednja i da se nikad više na zemaljskoj kugli nikom ne ponovi!“

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana