Na vrh

Građani Vogošće neće imati problema tokom grijne sezone

Danas je u Vladi Kantona Sarajevo održan sastanak sa premijerom Vlade Kantona Sarajevo Konaković Elmedinom, ministrom Komunalne privrede i komunalne infrastrukture KS Hasanspahić Senadom, Općinskim načelnikom Edinom Smajićem, te predstavnicima malih dioničara, kao i predstavnicima preduzeća Bags – Energotehnike. Na sastanku se razgovaralo  o stanju u kojem se preduzeće nalazi.
„Prije 6 mjeseci smo došli do informacije o samoj strukturi organizacije preduzeća i o toj „zlatnoj dionici“ u kojoj država nema pravo da sama povlači poteze bez manjinskih dioničara. Na današnjem sastanku smo razgovarali o kupovini tih dionica kako bi 100% preuzeli upravljanje ovim preduzećem i onda ga pripojili vodovodu i toplanama što bi za Vladu KS bilo strateški najbolje moguće rješenje. Niz je zamršenih problema ali se vide rješenja. Mi smo malim dioničarima ponudili da kupimo njihov paket dionica ali isto tako smo im i ponudili da oni kupe  naše dionice. Najvažnija stvar koja zanima građane Vogošće je ta da neće biti problema u zagrijavanju stanova tokom grejne sezone. Vlada Kantona Sarajevo će obezbjediti sredstva za grijanje. Načelnik Smajić stalno potencira ovu temu i često razgovaramo o ovoj problematici i njemu i građanima Vogošće smo obećali da ne treba da brinu grijanja će u ovoj sezoni biti. “, rekao je premijer Konaković.

„Ovo je nastavak sastanka od prošle sedmice, zaključak je upravo bio da se nastavi dalje sa rješavanjem ovoga problema. Ono što je jako važno za lokalnu zajednicu Općine Vogošća je ponovna potvrda premijera Konakovića, da će Vogošća imati grijanje. Što se tice rješavanja statusa preduzeća mi predlažemo da je najbolje rješenje problema preduzeća Bags – Energotehnike u restruktuiranju onog čime se bavi i pripajanju sistemskim preduzećima KJKP „Vodovod i kanalizacija“ Sarajevo u smislu isporuke vode i KJKP „Toplane„ Sarajevo kada je u pitanju isporuka toplotne energije. To je najbolje rješenje za Općinu Vogošća, za Vladu KS, ali ne smijemo zaboraviti i 30 -tak Vogošćana koji rade u ovom preduzeću, ne smijemo zaboraviti njihovu sudbinu. Njima bi na taj način bio obezbjeđen posao i zagarantovana placa“ naglasio je načelnik Smajić.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana