Na vrh

Građani naselja Kremeš dobili gradsku vodu

Uz prisusutvo predstavnika Općine Vogošća, Savjeta MZ Vogošća II, Odbora za gazdovanje lokalnim vodovodom Kremeš i  stanovnika ovog naselja puštena je gradska voda.

Problem vodosanabdijevanja Kremeša datira dugi niz godina, nakon desetogodišnjih aktivnosti  i ogromnog zalaganja Općine Vogošća stanovnici Kremša u svojim domovima prvi put imaju gradsku vodu.

„Prije 10. godina stanovništvo Kremeša je vlastitim angažmanom prikupljajući finansijaska sredstva krenulo u rješavanje problema vodosnabdijevanja ovog naselja. Uloženo je dosta truda i finansijskih sredstava da se stvore preduslovi da imaju rezervoar i pumpnu stanicu, kako bi iz postojećeg vodovodnog sistema iz Vogošće, neophodne količine vode za piće dopremili do svojih kuća. Zadnjih 5. godina Općina Vogošća je pokušavala da uz pomoć odgovornih ljudi u menadžmentu KJKP „ViK“-a i nadležnim ministarstvima nađe rješenje za problem vodosnadbijevanja Kremeša. Do rješenja po kojem je sistem vodosnabdijevanja naselja Kremeš zasnovano na pumpanju pitke vode iz gradskog vodovoda iz Vogošće do rezervoara na Kremešu smo došli uz pomoć novog menadžmenta iz „ViK“-a. Zamjenom pumpnog postrojenja u samoj pumpnoj stanici stvorili su se uslovi da se voda sa pumpnog postrojenja u Gornjoj Jošanici pusti i snabdijeva ovaj rezervoar. Sada je odgovornost na Odboru koji upravlja lokalnim vodovodom i krajnjim korisnicima da održavaju, vrše distribuciju vode, redovno plaćaju i proširuju sistem. Također im je obaveza da pronađu odgovarajuća rješenja cijene priključka za sve stanovnike Kremeša koji nisu učestvovali u procesu izgradnje ovog lokalnog vodovoda, a žele da imaju vodu“ istakao je načelnik Smajić.

Za komplentnu infrastrkturu i izgradnju rezervoara mještani su vlastitim izdvajanjima obezbijedili oko100 000 KM.

Mještani naselja Kremeš, Safet Alić i Muhamed Žero nisu krili zadovoljstvo što će nakon toliko godina imati  gradsku vodu. Zahvalili su se Općini Vogošća bez čije pomoći se ovaj projekat ne bi mogao realizovati.

Prema riječima Semira Botića, člana Odbora za gazdovanje, puštanjem u rad pumpne stanice i rezervorara ukupne kaptaže 90 m3, biće zadovoljene potrebe za pitkom vodom oko 100 domaćinstava.

U narednom periodu kako bi bili zadovoljeni higijensko-tehnički standardi, vršit će se analiza vode kako bi krajnji korisnici istu mogli koristiti za piće.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana