Na vrh

GRAĐANI PLAĆAJU TAKSU ZA IZDAVANJE IZVODA IZ MATIČNIH KNJIGA

Vlada Federacije BiH je na 108. sjednici utvrdila cijene matičnih knjiga (MK), izvoda iz MK, uvjerenja o državljanstvu i vjenčanog lista koji se vode ili izdaju u skladu sa Zakonom o matičnim knjigama. Cijena od 86,28 KM odnosi se na jedan primjerak MK a 0,39 KM koštaće izvod iz bilo koje matične knjige (umrlih, vjenčanih, rođenih, državljana), dok će 1,72 KM biti naplaćivan Vjenčani list. Ova informacija izazvala je negodovanje kod građana, kojima nije bilo jasno da li uz taksu koju inače plaćaju da bi dobili izvode/uvjerenja iz MK, trebaju plaćati i cijenu navedenu za to, prema Odluci Vlade FBiH.

Elvir Crvenjak, stručni savjetnik u Službi za opću upravu Općine Vogošća pojasnio je da se navedena informacija o cijenama izvoda/uvjerenja iz MK ne odnosi na građane kao krajnje korisnike. Oni će, kao i do sada, plaćati samo taksu u visini od 4 KM za izvode iz MK. Čak ima i onih koji su zakonskim propisima oslobođeni i plaćanja takse a to su porodice šehida i poginulih boraca, RVI i djeca koja se školuju. Crvenjak je također pojasnio da su izvodi/uvjerenja iz MK trajnog karaktera (sve dok se ne dogodi neka promjena koja se mora unijeti u MK, te izdati novi izvod/uvjerenje), što znači da ukoliko je građanima za ostvarivanje nekog prava neophodan dokaz podataka iz matične knjige, dovoljno je postojeći izvod/uvjerenje kopirati i ovjeriti te priložiti uz dokumentaciju.

Općina Vogošća svake godine izvrši nabavku matičnih knjiga i izvoda/uvjerenja, a kao jedinica lokalne samouprave troškove refundira Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana