Na vrh

I Vogošća će podržati Memorijalni centar Srebrenica – Potočari

Među četrdesetak općinskih, gradskih i kantonalnih vlasti koji su se danas obavezali potpisivanjem Memoranduma o razumjevanju da će  podržati Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, nalazi se i Općina Vogošća.

Od samog začetka ove ideje Općinski načelnik Edin Smajić je iskazao spremnost da i Općina Vogošća učestvuje u ovom projektu. U procesu pripreme ove svojevrsne „donatorske konferencije“, na novinarski upit da li će Vogošća podržati Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, Načelnik Smajić je odgovorio:

„U ovakvom svijetu u kakvom živimo, nažalost presuđeno je da se genocid desio samo u Srebrenici. Iako mi znamo da se on dešavao i u mnogim drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. Od Prijedora pa sve do Vogošće. Onda možete zamisliti šta se moralo desiti u Srebrenici pa da taj i takav licemjerni svijet nije mogao zatvoriti oči i okrenuti glavu u stranu.

Zato na tom, jednom jedinom mjestu sa zvaničnom presudom za genocid ne smijemo dopustiti da institucija koja čuva sjećanje na ono što se desilo, da Memorijalni centar Srebrenica – Potočari bude ugušen zbog, u suštini, banalnog razloga. Tim sjećanjem mi ne branimo samo Bosnu i Hercegovinu nego i proklamovane civilizacijske vrijednosti svijeta u kojem živimo. Stalnim podsjećanjem na strahote koje su učinjene dajemo doprinos nastojanju da se takve strahote nikada i nikome ne ponove.

U tom smislu Vogošća je sigurno spremna podržati Memorijalni centar. Mi dobro znamo šta znači biti izložen maltretiranju, odvođenju u logore, silovanju, tjeranju u „živi štit“ i brojnim drugim metodama kojima je agresor širio teror na teritorijama koje je okupirao. Ne želimo time reći kako je naša tragedija po razmjerama jednaka srebreničkoj, ali sigurno je da možemo osjetiti empatiju prema stradanju Srebrenice.

I ne samo mi. Memorijalni centar Srebrenica – Potočari mora biti briga cijele države na svakom njenom dijelu. Ovom projektu morale bi se pridružiti i lokalne zajednice i izvan onih deklarirano probosanskih sredina. I lokalne zajednice u Zapadnoj Hercegovini, pa i one u Republici Srpskoj. Duboko smo uvjereni da bi to pomoglo ne samo opstanku Memorijalnog centra nego i tim lokalnim zajednicama.“  

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana