Na vrh

Izgradnja Spomen obilježja porodici ef. Ramića

U toku su radovi na izgradnji spomen obilježja u dvorištu OŠ „Porodice ef. Ramić“, koje se gradi u znak sjećanja na svirepo ubijenu porodicu Ramić. Podsjećamo da je zasigurno najpotresnija sudbina Hasiba ef. Ramića kojeg su pripadnici Vojske Republike Srpske u maju 1993. godine zaklali u porodičnoj kući u Semizovcu kod Vogošće, zajedno sa suprugom i četvero djece. Prije brutalnog ubistva, srpske snage su zatočile Hasib-efendiju i teško ga mučili.
Pored Hasib-efendije tada je brutalno ubijena njegova supruga Šefika, te djeca Muhamed, Ahmed, Meliha i Amina. Zločinci su pred Hasib-efendijom i njegovom suprugom najprije zaklali njihovu djecu, a onda i njih. Najmlađu Aminu, koja je imala tek tri mjeseca, zločinci su zadavili.
Kada je mogao izaći iz Semizovca, Hasib-efendija je to odbio rekavši: “Dok je ijednog Bošnjaka u Semizovcu, ja ću ostati s njim!”
Idejno rješenje izgleda spomenika je uradila projektantska kuća „ Pro- Dom“ iz Sarajeva, dok će firma SOKR “Mermer“ graditi spomenik, čija je vrijednost oko 7 000 KM.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana