Na vrh

Izgradnja Spomen obilježja ubijenim logorašima općine Vogošća

U toku su radovi na izgradnji spomen obilježja u vogošćanskom centralnom parku u ulici Akifa ef. Biserovića koje se gradi u znak sjećanja ubijenim logorašima koji su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bili zatvarani u agresorske logore na području općine Vogošća. Kroz vogošćanske logore je prošlo više od 800 ljudi iz Vogošće, Nahoreva, Ilijaša, Hadžića, Visokog i Sokoca, preko 300 logoraša je mučki ubijeno a veliki broj njih se vode kao nestali. Za ove zločine još niko nije odgovarao niti je procesuiran.

Danas su Općinski načelnik Edin Smajić i predsjednik Udruženja logoraša Ahmed Hido obišli mjesto gdje će biti izgrađeno Spomen obilježje ubijenim logorašima općine Vogošća.

„Svečano otvaranje spomen obilježja je planirano za 23. februar Dan reintregracije dijela općine Vogošća u sastav Federacije Bosne i Hercegovine.  Izgradnjom ovog spomen obilježja biće upotpunjena izgradnja spomen obilježja u kontekstu svih stradanja i svih značajnih bitaka“ izjavio je načelnik Smajić.

Inicijativu za izgradnju navedenog spomen obilježja pokrenuli su Udruženje logoraša općine Vogošća i Savez logoraša Kantona Sarajevo. Izgradnju finansiraju Općina Vogošća i Saveza logoraša Kantona Sarajevo.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana