Na vrh

Izlijevanje rijeke Ljubina nije prouzrokovalo veće štete na području općine Vogošća

Olujno nevrijeme koje je u nedjelju u poslijepodnevnim satima zahvatilo područje općine Vogošća pruzrokovalo je izlijevanje rijeke Ljubine iz korita, dok na ostalim vodotocima nije zabilježen porast vodostaja. Iako se Ljubina izlila na dva mjesta na području MZ Gora na svu sreću nisu zabilježene veće štete.

„Izlaskom na teren je ustanovljeno da je došlo do izlijevanja rijeke Ljubine na dvije lokacije i oštećenja nasipa u ul. Kamenica, MZ Gora. Jednom hitnom intervencijom nasip je popravljen dodatnim materijalom uz pomoć mašina. A što se tiče vode koja se izlila ona se vrlo brzo počela povlačiti tako da nije zabilježeno plavljene stambenih jedinica niti je zabilježena značajnija materijalna šteta“ rekao je Nermin Hajro, pomoćnik načelnika Službe civilne zaštite Općine Vogošća.

Općina Vogošća kontinuirano provodi određene mjere zaštite od poplava na ovim područjima koja su ranije plavila i na kojima je dolazilo do izlijevanja rijeke Ljubine. Jedan od  načina smanjenja opasnosti od plavljenja je uspješna realizacija projekata uređenja i čišćenja korita rijeke Ljubine koje zajedno provode Općina Vogošća i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo. I u narednom periodu će se poduzimati sve mjere kako bi se sprijecilo dalnje plavljenje stambenih jedinica i poljoprivrednog zemljišta na ovom području.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana