Na vrh

JAVNA GRADSKA BICIKLA NA RASPOLAGANJU GRAĐANIMA VOGOŠĆE

Od danas građani Vogošće mogu koristiti javna bicikala u Vogošći. Radi se o sistemu Next bike koji je do sada uspješno implementiran u Sarajevu, Zenici i Banja Luci. Vogošća tako postaje četvrti grad u Bosni i Hercegovini koji će imati ovakav sistem. Puštanjem u rad sistema javnih bicikala, Vogošća će se uvrstiti na svjetsku mapu Nextbike-a.

„Javni bicikli su se pokazali kao idealno prevozno sredstvo.Ovaj projekt donosi brojne benefite lokalnoj zajednici, kao što su očuvanje okoliša, jačanje svijesti o zdravom načinu života, jačanje turističke ponude i brojne druge. Sistem javnih bicikala bit će dostupan svima. Koristeći ponuđenu aplikaciju građani Vogošće će moći upotrebljavati javne bicikle na način da ih, uz minimalnu naknadu, preuzmu na jednom punktu i ostave na drugom.“ rekao je načelnik Smajić.

Postavljeno je 30 bicikala nove generacije, koji imaju GPS praćenje i smart lokot za zaključavanje, a bit će raspoređeni na 7 lokacija u urbanom području i to: polazno autobusko stajalište u ulici Braće Kršo, plato ispred upravne zgrade JU KSC, Trg žrtava genocida u Srebrenici, plato ispred TC „Bingo“ u Novoj industrijskoj zoni, plato ispred TC „Penny“ u Staroj industrijskoj zoni, ulici 24. juna u naselju Rosulje I i ulici Vogošćanskih odreda u blizini Hotela „Park“.

Registracija i najam bicikala vrši se putem mobilne aplikacije, a registrovani korisnik može vršiti najam Nexbike bicikla bilo gdje u svijetu.

Vrijednost navedenog projekta je iznosila oko 58.000 KM, sredstva je obezbjedila Općina Vogošća.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana