Na vrh

JOŠ JEDNA REEKSHUMACIJA U MEZARJU TIHOVIĆI

U Šehidskom mezarju Tihovići, prije dvije godine, reekshumirani su posmrtni ostaci žrtava identificiranih klasičnom metodom s ciljem provjere njihovog identiteta DNK analizom i kompletiranja njihovih tijela.Tada su, po nalogu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, u Šehidskom mezarju Tihovići otvorena ukupno četiri mezara iz kojih su reekshumirani posmrtni ostaci žrtava koje su ukopane pod imenima Bešir Halač, Fehim Halač, Sead Kahriman i Kasim Hadžić.
Njihovi posmrtni ostaci su identifikovani klasičnom metodom, prepoznavanja nakon čega su i ukopani pod tim imenima. Dodatni posmrtni ostaci istih žrtava pronađeni su pregledom stanja i DNK analizom posmrtnih ostataka u mrtvačnici JKP „Gradska groblja Visoko“, a koji su kasnije ekshumirani na lokalitetu sela Ravne na području općine Ilijaš. Kako bi se utvrdilo da li posmrtni ostaci pripadaju žrtvama pod čijim imenima su ukopani i radi objedinjavanja naknadno pronađenih posmrtnih ostaka urađena je antropološka i sudsko – medicinska obrada ekshumiranih posmrtnih ostataka, a uzeti su i rezervni uzorci krvi od porodice radi DNK analize.
“Nakon uzimanja uzoraka krvi od porodica koje su svoje najmilije identifikovali klasčnom metodom, pristigli nalazi DNK kontrole pokazali su to da se među dijelovima posmrtnh ostataka reekshumiranih soba nalze dijelovi ostataka nekih drugih lica, a da se dijelovi njihovih ostataka nalaze među do sada neidentifikovanim osobama čiji se posmrtni ostaci nalaze u prosekturi Gradskih grobalja u Visokom” – rekao je Mujo Hadžiomerović, direktor kolegija direktora Instituta za traženje nestalih Bosne i Hercegovine.
Prema rijerčima Eme Čekić, predsjednice Udruženja „Porodice nestalih OpćineVogošća“, nakon ovog postupoka bit će kompletirani posmrtni ostastci do sada pronađenih i ukopanih lica ubijenih tokom odbrambeno-oslobodiulačkog rata u BiH 1992.-1995. godine i otklonjene sve nedomice vezane za to da da li je ispod nekog nišana sa imenom i prezimenom uistinu ukopana ta osoba.
Obzrom da se novimreekshmacijma, porodice nestalih izlažu dodatnm traumama, u cilju rješavanja ovg problema, Državna komisija za traženje nestalih osoba, održala je sastanak sa porodicama nestalih iz Tihovića. Reksuhmacija ukopanih lica koji su ranije identifikovani klasičnom metodom prepoznavanja započela je danas (20.06. 2022.) na Šehidskom mezarju u Tihovićima i trajat će do 24. juna ove godine.
(Preuzeto sa web portala RTV Vogošća)
Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana