Na vrh

MARŠ MIRA – SREBRENICA 2018: TREĆI DAN

Grupa učesnika koju predvode aktivisti Udruženja boraca/branitelja, organizatora i pokretača otpora “Patriotska liga” općine Vogošća izdržala je i jučerašnju, drugu po redu dionicu časnog marširanja na veličanstvenoj manifestaciji “Marš mira – Srebrenica 2018”, rame uz rame sa preživjelim iz jula 1995.godine.
Mada u nepovoljnim uvjetima zbog neprestane kiše i blatnjavih staza i puteva, bez povreda i gubljenja morala, na svoje odredište – kamp Mravinjci, stigli su u predviđeno vrijeme. Logističari su pripremili sve što je bilo u njihovoj mogućnosti, čak su nabavili i najlone kojima su prekrili sve šatore i smještajne prostore, međutim cjelodnevna kiša je nakvasila sve, čak i kanadski šator za smještaj i spavanje.
Jutro je osvanulo mirno – bez padanja, ali sa nadvijenim tmurnim oblacima. Današnja poslednja etapa pješačenja je nova za učesnike marša, jer je autentična i pripremljena je u skorije vrijeme kako bi cijela staza od Srebrenice (Potočara) do Nezuka bila kao ‘95.
Vjerujemo, da ni današnji dan, te eventualno nevrijeme neće uticati na moral naših učenika, kako bi još jednom potvrdili svoj patriotizam i sačuvali sjećanje na nevine žrtve srebreničkog genocida.
Grupa pod vodstvom Sabita Kobiljaka, predsjednika Udruženja, koja je zadužena za pripremu kampa, već se nalazi u Potočarima: „Jučer je bio jako težak i naporan dan. Četvero sudionika iz naše grupe zatražilo je medicinsku pomoć. Na sreću ipak su svi dobro, njih dvoje smo uzeli sa nama u vozila, dvoje je nakon previjanja i saniranja povreda nastavilo pješačenje. Na Mravinjcu je bilo jako teško i za sve ostale učesnike, ogromna kiša koja se sručila prouzrokovala je veliko blato i teške uslove za logorovanje. Ipak, velika je volja i velika želja kod samih učesnika i sve se nastavlja kao da su idealni uslovi!”

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana