Na vrh

Ministar Šteta posjetio Općinu Vogošća

Općinski načelnik Edin Smajić sa saradnicima, primio je danas (16.02.2021.godine) u Općini Vogošća ministra za saobraćaj Kantona Sarajevo Adnana Štetu i direktora Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Selmira Kovača sa saradnikom.

Sastanak je bio radni i Općinski načelnik je Ministra upoznao sa projektima saobraćajne infrastrukture koji se trenutno provode na području općine Vogošća. Izrazio je zadovoljstvo uspješnom dugogodišnjom saradnjom sa Ministarstvom za saobraćaj Kantona Sarajevo, koja se odvija u kontinuitetu već niz godina. Napomenuo je ipak da još uvijek ima prostora za unapređenje te saradnje. Ministru je skrenuo pažnju na nekoliko projekata iz oblasti saobraćaja koji su prijeko potrebni građanima Vogošće, a za koje već postoji projektna dokumentacija. Informisao je Ministra Štetu i o prijekoj potrebi da se sanira nekoliko lokalnih puteva. Istakao je kako se radi o projektima koji za svoju realizaciju zahtjevaju sredstva koja nadilaze mogućnosti općinskog budžeta i da je za njihovu realizaciju potrebna podrška viših nivoa vlasti, prvenstveno Kantona Sarajevo. Potvrđeno je kako su u planu rada Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, u ovoj godini već upisane rakonstrukcije puteva Skendera Kulenovića, 24.juna i Tome Mendeša, kao i završetak projekta rekonstrukcije ulice Muje Šejte prenesen iz prethodne godine. Uvažavajući činjenicu da su budžetska sredstva za ovu godinu manja nego prethodnih godina načelnik Smajić je delegirao još nekoliko lokalnih saobraćajnica za koje postoji prijeka potreba da budu rekonstruisane. U tom smislu, između ostalih, pomenuo je ulice Spasoja Blagovčanina, Branilaca vijenca, Samira Gradišića, Porodice Planja, Izeta Delića, kao i potrebu da se nastavi sa projektom ulice Svrake IV.

Tema razgovora je, naravno, bila i Prva transverzala gdje je zajednički zaključeno kako je tokom 2021.godine neophodno obezbijediti izradu projekta transverzale na cijelom području od tunela na Kobiljoj Glavi do Vogošćanske petlje.

Bilo je govora i o javnom gradskom prevozu i tu je iznova potencirana potreba da se uvede linija na relaciji Vogošća – Dobrinja. Značajan dio ovog radnog sastanka posvećen je planiranom vraćanju trolejbuskog saobraćaja u Vogošću. Određene bojazni oko problema koji se mogu pojaviti sa kontaktnom mrežom, pogotovo u zimskim mjesecima, a kojih se građani Vogošće sjećaju iz vremena kada je prema ovom naselju saobraćao trolejbus ministar Šteta je otklonio napominjući kako bi prema Vogošći trebali saobraćati novi trolejbusi koji raspolažu baterijom koja omogućuje da takav trojebus može voziti i do deset kilometara bez kontaktne mreže. Dodao je i da bi predviđena trasa kretanja trolejbusa omogućila građanima Vogošće da dolaze u mnoge dijelove grada bez presjedanja.

I načelnik i ministar su dosadašnju saradnju ocijenili kao vrlo uspješnu uz načelnikovu napomenu kako je u oblasti saobraćaja u posljednje dvije godine u Vogošći učinjeno više nego u njenoj historiji.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana